Inkjet printeri sve popularniji u kancelarijama

29. 06. 2015 | uredio | hardware

Jun

Što se tehnologije ispisa tiče, već dugi niz godina u tom području prednjače zapravo iste vrste ispisa. Mnoge kancelarije poseduju iste printere već desetke godina i jednostavno ne uviđaju potrebu da se isti zamene. No, razvoj tehnologije ipak je doneo mnoga poboljšanja u sam način ispisa, ali i kvalitetu, te je stoga došlo lagano do potrebe da se stare tehnologije polako zamene novima.

inkjet-printanje

Trenutno je vrlo primetan rast broja inkjet printera koji su se pokazali vrlo uspešnima na oba fronta – efikasnosti i kvalitetu. Na primer, dugo popularni laserski printeri sve su ređa pojava u kancelarijama i u narednim godinama mogli bi izgubiti veliki deo tržišta. Posebno se to odnosi na kancelarije gde postoji potreba samo za ispisom A4 A3 formata. U takvim kancelarijama inkjet printeri pokazali su se vrlo isplativima i sve su češći u kancelarijama mnogih.
Veliki problem koji se nastoji ispraviti od strane kompanija koje proizvode printere jest činjenica da su ovakvi printeri vrlo ograničeni bojom. Prema podacima, gotovo 50 posto firmi printa više od 1000 stranica mesečno, što zasigurno dovodi do oskudice bojom. Dakle, cilj kompanija jest proizvoditi printere koji će imati sve veće printere s bojom kako bi se minimizirala potreba za čestim menjanjem boje.
Iako mnogima možda zvuči banalno, jasno je kako megakompanije printaju enormne količine papira i stoga je bitno da printeri koje koriste budu izdržljivi i što efikasniji. Mnogi proizvođači se stoga trude što više smanjiti vreme potrebno za ispis stranice te nastoje podići nivo štedljivosti boje i energije na što veću razinu. U tom području savršeno se uklapaju inkjet pisači koji su daleko štedljiviji od laserskih printera, a i postižu zavidne brzine ispisa. S obzirom na trenutno stanje, u budućnosti se očekuje rast tržišta inkjet pisača za čak 10 posto godišnje što otvara mnoge mogućnosti za proizvođače pisača i boja.