Digitalni lampaši

07. 03. 2014 | uredio | hardware

Mar

Novi Samsung-ov soundbar audio-sistem obezbeđuje različite načine bežičnog povezivanja uz druga zanimljiva tehnička rešenja.

Popularnost soundbar audio-sistema počela je naglo da raste sa ekspanzijom HD televizora. Gotovo da nema poznatijeg proizvođača audio-sistema koji se nije oprobao i na tom polju, bilo da se radi samo o sounbar zvučnicima ili o sistemu koji uz zvučnike donose i Blu-ray plejer. Samsung se s modelima HW-F750 i HW-F751 opredelio za prvu varijantu. Jedina razlika između ova dva modela je u boji: HW-F750 je crn, a HW-F751 je srebrn, pa ćemo ih u daljem tekstu tretirati objedinjeno.
Soundbar je zasnovan na 2.1 audio-sitemu. Subwoofer ima snagu od 150 W, dok „audio-daska“ sadrži funkcionalno dva satelita od po 80 W koji se sastoje od po četiri srednjetonca i dva twitter-a. Soundbar je dvostrano orijentisan, tako da će bez obzira na to da li se stavlja uspravno ili položeno, zvuk će biti usmeren u pravom smeru. Čak je i dobro zamaskiran LED displej dvostran, tako da se uvek vide informacije koje prikazuje. Zahvaljujući senzoru sistem uvek zna kako su zvučnici orijentisani i automatski će pojačati zvuk na drajverima koji su usmereni horizontalno, a utišati na drajverima koji reprodukuju po vertikalnoj osi.

Samsung-HW-F750-Soundbar

Verovatno prva stvar koja koja će vam zapasti za oko kod ovog sitema jeste to da se na sredini soundbar-a, odmah iznad kontrolnih tastera, nalaze dve lampe. Lampaški pojačavači obično su rezervisani za audio uređaje visoke klase – ovaj uređaj je napravljen tako da su lampe nepobitno uočljive, ali Samsung nigde ne navodi da li zaista postoji pojačivač s lampama. S druge strane, navedeno je da sistem poseduje klasičan (digitalni) pojačivač klase D, pa nas to navodi na pomisao da su lampe ovde postavljene više kao dizajnerski detalj, s ciljem da stvore utisak znatno skupljeg audio-sistema.
U pitanju je bežični sitem, kako kada se radi o vezi između niskotonca soundbar-a, tako i kada je u pitanju veza sa izvorom zvuka. Pomoću ugrađene Bluetooth veze obezbeđeno je lako povezivanje s računarima, mobilnim telefonima ili tabletima. Sa Samsung-ovim televizorima omogućena je i veza za korišćenjem sistema SoundShare, koji takođe predstavlja neku vrstu Bluetooth derivata prilagođenog Samsung-ovim uređajima. Osim bežičnog, dozvoljeno je i povezivanje putem HDMI-ja kao i preko USB priključka, odakle direktno može da se reprodukuje muzika. Ulazni signal bira se direktno na sounbar-uili preko priloženog daljinskog upravljača.
Kvalitet zvuka je visok,ali ipak nije na nivou Hi-Fi komponenti, kako to možda nagoveštavaju lampe. Sitem je ipak više okrenut filmofilima i IT korisnicima nego pravim audiofilima. S dizajnerske strane nema mane, barem dok se ne pogleda daljinski upravljač koji je malih dimenzija, debeljuškast i nikako nam se vizuelno ne uklapa sa ostatkom sitema.
Samsung je ovim sistemom napravio hrabar, ali rizičan korak. Ako je ideja bila da se implementacijom lampi privuku audiofili, to je morao da prati i odgovarajući kvalitet zvuka. Kvalitet na ovom sistemu nesporno postoji, ali ipak ne na nivou kakav audiofili očekuju. Videofili možda takođe neće biti u potpunosti zadovoljni, jer oni često očekuju surround zvuk koji ovaj sistem ne može da im pruži. Čini nam se da je Samsung procenio da ciljnu grupu predstavlaju korisnici koji žele kvalitetan zvuk i kvalitetan dizajn bez suvišnih kablova koji se razvlače po sobi. A pošto su implementirana i inovativna rešenja, logična posledica je da je i cena nešto viša od proseka.