TP Link Archer D7

26. 11. 2014 | uredio | hardware

Nov

Napredan ADSL router sa puno korisnih funkcionalnosti i podrškom za dual-band WiFi koji omogućava izuzetno brz prenos podataka u bežičnoj mreži.
Nova serija TP-Linkovih bežičnih routera visoke klase donosi proširenu paletu funkcionalnosti i odličnu brzinu rada u bežičnoj mreži. Jedan od boljih primeraka jeste i Archer D7 koji se pokazao kao prava zver za napredne kućne korisnike i manje kancelarije. Reč je o dobro opremljenom i izuzetno funkcionalnom uređaju koji uz podršku za 5 GHz ac WiFi standard ima i integrisan ADSL modem.

Jedan za sve

U slučaju da usluga vašeg intertnet provajdera ide putem ADSL standarda ovaj će vam dodatak itekako biti od koristi. Pre svega jer ćete imati jedan centralni uređaj koji obavlja sve funkcije, dok ćete istovremeno izbeći nagomilavanje više uređaja i pritom uštedeti na energiji. No podržani su samo ADSL/ADSL2/ADLS2+ s maksimalnom brzinom do 24 Mbps što će većini prosečnih korisnika biti dovoljno. S druge strane, ako koristite VDSL tehnologiju integrisani model Archera D7 vam neće biti od koristi. No zato je proizvođač implementirao takozvani Ethernet WAN (EWAN) gigabitni priključak koji omogućava povezivanje na vanjski modem (gateway) s bilo kojom tehnologijom (kablovski, VDSL, optički modem).
Pored toga, Archer D7 će ponuditi i odličnu podršku za rad u bežičnoj mreži. U pitanju je dual-band ac 1760 uređaj što znači da podržava mogućnost rada na dve odvojene frekvencije (2,4 GHz i 5 GHz). 802.11ac je trenutačno najnapredniji WLAN standard koji pruža najviše brzine prenosa, a uređaj je ujedno kompatibilan sa 802.11a/b/g/n standardima. Konkretno, maksimalna brzina n standarda iznosi 450 Mbita, dok ac standard ima propusnost do 1300 Mbita (opremljen je 3 x 3 antenskim nizom).
Archer_D7

Pregršt funkcija

Zahvaljujući tome korisnik je u mogućnosti povezivati uređaje na dve neovisne WiFi mreže čime se izbegavaju preklapanja signala, eventualne smetnje i snižavanje brzine prenosa podataka. Svaka od antena ima snagu od 2, odnosno 3 dB tako da je doseg bežičnog signala stabilan unutar stana ili kancelarije sa puno prostorija i zidova između njih.
Pored toga, ovaj je uređaj opremljen i četirima gigabitnim LAN priključcima, s time da jedan od njih ima dvostruku funkciju: možemo ga koristiti kao klasični LAN priključak ili spomenuti EWAN izlaz. Tu su i dva USB 2.0 priključka putem kojih možemo deliti pisač ili datoteke s vanjskog diska u lokalnoj mreži ili putem ftp servera.
Pored svega, Archer D7 će podržati i mnoge druge načine rada u bežičnoj mreži, te 64/128-bit WEP, WPA, WPA2 i WPS enkripcije, VPN i druge protokole čime je pokrivena većina različitih bežičnih aplikacija. Takođe, podržan je i QoS (Quality of Service) protokol, a tu je i jednostavan firewall.