Predstavljen novi Android L OS

30. 06. 2014 | uredio | software

Jun

Google je na svojoj konferenciji predstavio narednu varijantu operativnog sistema s oznakom L.

Mada prema nekim glasinama novi Android nosi ime Lollipop, Google ga na svojoj I/O konferenciji za developere nije predstavio tim imenom, već kodnim imenom (oznakom) L. Bez obzira radilo se o “lizalici” ili ne, novi OS zaista donosi zanimljive značajnosti, koje će se prilično dopasti korisnicima, ali i developerima kojima se nude mogućnosti da svoje aplikacije još više ušminkavaju 3D ikonama, animacijama, senkama i drugim značajnostima koje će stvarati i dodatno naglašavati treću dimenziju, koju omogućuje novo “Material Design” korisnički interfejs. Taj interfejs je zamišljen tako da se nađe na svim vrstama Android uređaja, od pametnih telefona i tableta, pa sve do televizora i računara s Androidom ili Chrome OS-om, te info-zabavnih sistema u automobilima.
Među novim značajnostima novog Androida predstavljena je zanimljiva mogućnost otključavanja ekrana bez unošenja passworda, PIN-a, ili biometrijske autentifikacije. Naime, telefon ćete moći jednostavno otključati ako se nalazite u “sigurnoj okolini”, recimo u svojem domu ili automobilu, ili ako radi u sinhronizaciji s nekim od drugih uređaja poput pametnog sata.

Lollipops

Novi centar za obavesti je također pretrpeo razne promene, pa će se kartice s notifikacijama prikazivati i kada je panel zaključan. Naravno, bez otključavanje nećete moći pristupiti sadržaju, ali ćete znati za sve što se događa u vašem virtualnom svetu komunikacija i online društvenih događanja.
Google se također potrudio da L postane čim više zanimljiv firmama, organizacijama i agencijama, pa će novi operativni sistev imati mogućnost paralelnog rada dve varijante operativnog sistema na jednom telefonu, običnog OS-a i “Androida za posao”, koji će biti u potpunosti odvojeni. To znači da bi “službeni Android” trebao biti maksimalno siguran i zaštićen protiv bilo kakve vrste upada, te mu se neće pristupati kroz “obični” OS, jer će posedovati neku vrstu “dual-boot” značajnosti. Naravno ovo nije ništa novo, obzirom da smo nešto slično već davno videli na BlackBerryu, pa će sve ovisiti o tome koliko će firme i agencije biti zadovoljne nakon što testiraju novu značajnost i odluče svoj mobilni komunikacijski sistem temeljiti na Android For for Work L OS-u.
Kada sumiramo sve što smo čuli na konferenciji vezano uz Android L, rekli bismo da mu je najvažnija značajnost integracija u sve tipove uređaja, što će Googleovim telefonima, tabletima, računarima i nosivim gadgetima pružiti jedinstveni Googleov ekusistem, kako bi ih se nateralo da se zapitaju što će im uopšte druge platforme.
Developeri će tokom sledećih nekoliko meseci imati mogućnost testiranja L Developer Preview verzije OS-a, no sigurni smo da će nešto procuriti u javnost, pa ćemo možda moći isprobati novi Android i pre nego počnu službene nadogradnje.