Apple predstavio novi OS X Yosemite i iOS 8

30. 07. 2014 | uredio | software

Jul

U Moscone Centru u San Franciscu 02. juna započela je Appleova WWDC konferencija koja će trajati do 6. juna. Prema očekivanjima Apple je predstavio novi OS X za njihove desktop računare pod imenom Yosemite i osmu verziju iOS-a.

yosemite

OS X Yosemite

OS X Yosemite je dostupan za developere već od danas, a za obične korisnike stiže u jesen u obliku besplatnog ažuriranja sistema.
Interfejs je dobio flat dizajn, a novost je “dark mode” koji omogućava da se zatamni čitav interfejs. Notification bar je dobio nove promene koje su preuzete s mobilne verzije, a na kojem možete pronaći sve potrebne informacija. Pretraga “spotlight” se od sada nalazi na sredini te omogućuje brzu i preglednu pretragu vašeg Maca.
Nova tehnologija “Handoff” sada omogućuje da nastavite radnju sa mobilnog telefona, npr. pišete mail na iPhoneu pa ga nastavite pisati na Macu. Uz to dopušta da obavljate pozive i šaljete SMS-ove koristeći Vaš iPhone koji može biti bilo gde u sobi.

iOS 8

Na konferenciji je predstavljen i novi iOS 8 koji će takoder biti dostupan od jeseni. Prva novina su interaktivne notifikacije iz kojih se sada može direktno odgovoriti na poruku ili komentar na Facebooku. Dvostruki dodir Home tipke sada omogućuje i pregled omiljenih i nedavno korištenih kontakta. Poboljšano je i Spotlight pretraživanje, koje sada omogućuje i pretraživanje onih aplikacija koje još niste instalirali, a duboko je povezan sa Wikipediom te na pretrage tipa poznatih ličnosti bi dobili informacije o toj ličnosti.
Poruke sada imaju razvijenije grupne razgovore te mogućnost utišavanja notifikacija za razgovore koje ne želite da Vas ometaju. Dodana je mogućnost slanja audio i video poruka, kao i prečica za njihovo dodavanje.
Nova stvar je i HealthKit je sistem koji skuplja sve podatke vezane uz fizičke aktivnosti korisnika te ih predstavlja na pregledan način.
Siri se sada može pokrenuti izgovaranjem “Hey Siri”, a sada prepoznaje i muziku koju joj pustite preko servisa Shazam.