Windows 10 krenuo sjajno

17. 08. 2015 | uredio | software

Aug

Nagoveštavali smo dugo vremena kako je Windows 10 postao top tema u medijima i kako će to sigurno rezultirati vrlo dobrom prodajom, odnosno interesom javnosti. Nagađanja su se obistinila jer je samo u prvih 24 sata otkako je plasiran u javnost, operativni sistem Windows 10 preuzet na više od 14 miliona uređaja. Zavidna je to brojka i ako se takav trend nastavio novi operativni sistem iz Microsofta mogao bi postati u kratkom roku broj jedan na tržištu.

windows10

Prethodna verzija Windowsa imala je vrlo nepovoljan odjek u javnosti i mnogi su odmah nakon puštanja u javnost te verzije negativno komentarisali po raznim portalima i forumima. Sve to rezultiralo je time da je apsorpcija te verzije Windowsa tekla vrlo sporo i trebalo je neko vreme da cela stvar ‘krene’. Čini se kako će novi WIndows 10 imati potpuno različitu putanju jer su odjeci u javnosti vrlo pozitivni što će rezultirati povećanim preuzimanjem nove verzije operativnog sistema.
Dakle, u prvom danu otkako je dostupan za preuzimanje Windows 10 preuzet je čak 14 miliona puta. Predviđanja iz Microsofta su kako će ovaj novi sistem zahvaljujući vrlo dobrom odazivu javnosti u naredne dve godine biti instaliran na više od milijardu računara i tableta. Ovo su vrlo ohrabrujuće brojke koje bi mogle napokon oprati ljagu sa Windowsa koja je nanesena verzijom 8 koja je negodovala većini korisnika. Celi proces privikavanja na novi operativni sistem sada će biti znatno brži i jednostavniji jer su korisnici već donekle upoznati sa funkcionisanjem metro interfejsa. Također, Microsoft je vratio neke stare funkcionalnosti na koje su se navikli korisnici Windowsa pa je time taj proces privikavanja još dodatno ublažen. Dakle, sve predispozicije za uspeh Windowsa su dostupne, a i prve brojke idu u korist velikanu iz Redmonda.