WD Black2 Dual Drive

28. 03. 2014 | uredio | hardware

Mar

Za razliku od hibridnih hard diskova koji se pojavljuju u poslednje vreme, a koji imaju internu SSD memoriju koju koriste za keširanje podataka i poboljšanje performansi WD Black2 je dvostruki drajv koji u jednom kućištu objedinjuje SSD od 120 GB i HD od 1 TB. Prvenstveno je namenjen nadogradnji notebook računara (pri čemu treba voditi računa da može da stane na mesto starog HDD-a, pre svega po visini). Međutim, ništa vas ne sprečava da ovakvim uređajem drastično unapredite i stoni računar.
Iz prilično luksuznog pakovanja, prvo ćete upotrebiti kartonski „ključ“ koji na vrhu ima minijaturni USB flash koji će vas automatski odvesti na stranicu WD sajta sa uputstvima za instalaciju i potrebnim programima. Pošto prvenstveno govorimo o nadogradnji notebook računara, potrebno je da prvo na SSD deo WD black2 drajva prebacite postojeći operativni sistem i sva podešavanja, programe i podatke. U tu svrhu uz WD Black2 stiže SATA na USB adapter. Jednostavno priključite drajv kao eksterni USB uređaj, preuzmite sa WD sajta softver Acronis True Image i pomoću njega napravite vernu kopiju (klon) sistema.

WD-Black2-Dual-Drive

Kada WD Black2 stavite umesto starog HD-a, potrebno je preuzeti i startovati program WD Black2 Installer koji će aktivirati i magnetni (HDD) deo drajva kapaciteta 1 TB i formirati odgovarajuću particiju.
Na sajtu proizvođača je čitav postupak veoma detaljno objašnjen, uz opširne video tutorijale, a tu ćete naći i korisne savete kako da u novom sistemu rasteretite SSD prebacivanjem My Documents i drugih sličnih foldera na HDD.
Testovi performansi pokazuju da su oba diska u WD Black2 veoma solidnih performansi, a već znamo da SSD+HDD kombinacija čini da (stari) računar prosto „poleti“.