WD My Book Live 2/3 TB

29. 01. 2014 | uredio | hardware

Jan

Kao proizvođač hard diskova WD je dobro osetio usporavanje prodaje desktop računara, pa time i hard diskova. Jedan od načina prilagodbe tržišnim uslovima jeste serija mrežnih diskova My Book Live.

Osim modela kapaciteta 2 i 3 TB, WD u ponudi ima i model od jednog terabajta. Mz Book Live elegantan je uređaj sačinjen od gotovo crne plastike čiji vas finiš može lako naterati da pomislite da je reč o aluminijumu. Na zaobljenoj su prednjoj strani jedini detalji mali WD logo te sićušna LED dioda koja različitim bojama indicira šta se događa sa diskom. Sa zadnje strane uređaja nalaze se mrežni konektor, konektor za napajanje i tipka za resetovanje postavki. Budući da My Book Live nema ventilator, pri radu je izuzetno tih. U kutiji sa WD-ovim pulenom ne isporučuje se CD sa softverom, već ga je potrebno skinuti sa WD-ovih stranica. Ista je stvar s priručnikom za upotrebu. Nakon instalacije softver na radnu površinu stavlja nekoliko prečica koje se otvaraju i internet browseru. To su linkovi na administracijski panel, online priručnik za upotrebu te standardni folder za deljenje podataka, fabrički konfigurisanu. Što se tiče dodatnog softvera, WD korisnicima na raspolaganje stavlja SmartWare (alat za backup podataka) te mobilne aplikacije za Android, iOS, Windows Phone i Blackberry.

western_digital_my_book_live

Konfiguracijski web panel vrlo je jednostavan, ali mu nedostaje i opcija u odnosu na punokrvne NAS-ove. Moguće je dodavati korisnike te odrediti da datoteke mogu samo pregledavati ili menjati, stvarati ili modifikovati deljene foldere, podesiti backup podataka na neki drugi mrežni disk te par drugih osnovnih opcija (npr. da li je DLNA server uključen ili ne). Backupovanje je inače izvedeno vrlo fleksibilno sistemom pod imenom Safepoint, koji omogućuje inkrementalni backup bilo na koju mrežnu lokaciju, a osim samih podataka beleži i konfiguraciju samog mrežnog diska. Osim izostanka bilo kojeg USB interfejsa, najveća je mana WD-ova pulena što nema mogućnost samostalnog skidanja datoteka s interneta.