Šta se krije iza imena ‘Windows 365′ ?

18. 05. 2015 | uredio | software

May

Nakon neuspešnog projekta Windows 8, svi s nestrpljenjem iščekujemo šta nam je to novo pripremio Microsoft. Windows 10 mogli smo iskušati u beta verziji, no trenutno se još uvek u Microsoftu dorađuje sistem kako bi zablistao u punom sjaju. Ono šta znamo jest da novi Windows izgleda bolje od Osmice i da povezuje klasični stari Windows koncept, s novim i modernim dizajnom. Sve se čini kako će ova nova verzija, koja bi trebala izaći u prodaju ove godine, mogla biti povratak na pravi put.

windows-2

Hoće li ovaj novi sistem biti stvarno vračanje stare slave ili još jedan promašaj videćemo uskoro. No, čini se kako Microsoft nije odlučio stati na Windowsu 10 jer je nedavno zaštitio jedno ime koje može sugerisati na neku novost koju nam sprema. Naime, zaštićena je fraza Windows 365 na temelju koje bismo mogli povući analogiju te reći kako se Microsoft možda sprema omogućiti pretplatnički koncept novog Windowsa.
Ono koji su upoznati s Microsoftovim asortimanom znaju da je npr. Office 365 model kancelarijskog paketa koji se plača po principu pretplatničkog modela. Još uvije Microsoft nudi i klasičnu verziju Office-a kojeg kupite na CD-u pa ga nakon toga zahvaljujući šifri koristite koliko želite. Za razliku od toga, Office 365 funkcionise na principu pretplate tako da na godišnjoj razini uplaćujete određeni iznos kako biste mogli koristiti Office alate.
Da li je zaštita imena Windows 365 korak prema uvođenju pretplatničkog modela za Windowse, vreme će pokazati. Svakako govorancije oko toga neće nedostajati u narednim nedeljama jer to bi moglo značiti sasvim novi koncept koji bi možda mnoge mogao naterati da se sklone od piratskih verzija. Ipak, istraživanja su pokazala da pretplatnički model Windowsa ne bi dobro prošao tako da nam stvarno nije jasno da li ovaj ‘Windows 365′ ima kakvu tajnu poruku ili se radi samo o zaštiti imena koje bi se u budućnosti moglo za nešto iskoristiti.