Rad na daljinu – realnost ili mit?

20. 09. 2013 | uredio | software

Sep

Šta je sve potrebno da biste svoj posao radili sa onog mesta gde vam to najviše prija i kako to mesto možete često da menjate…

Očekivali smo da će nas stalni razvoj informacionih tehnologija , ubrzavanje mrežnih veza i interneta, te pojava velikog broja moćnih i prenosivih uređaja, uvesti u novu eru ranih odnosa u kojoj se kolege, radnici i šefovi međusobno gledaju preko ekrana različitih veličina, informacije razmenjuju mejlom, Skype-om ili nekim drugim softverskim rešenjem, a fizički se okuplaju na istom mestu ako nekad baš zatreba.
Zamislite mogući scenario. Zaposleni za svoj rad koriste laptopove. Naravno, sede za svojim stolovima, a onda laptop otkače sa žične mreže i struje i prošetaju se do kuhinje i tamo nastave rad. Potom sednu u dvorište ili park pored zgrade, još uvek u dometu firminog Wi – Fi signala, i tamo ostaju dok im je baterija “živa”.
Zamislite i dodatak na prethodni scenario – zaposleni koji podjednako produktivno radii z kafića iza ugla, nakačen na internet putem 3G modema ili lokalne Wi – Fi mreže.

Oprema je tu
Uređaji koji su potrebni da uobičajen kancelarijski posao možemo raditi s bilo kog mesta su sve prisutniji. Laptop računari su vrlo pristupačni, a ultrabook modeli su tu za one koji žele lagane, a moćne modele. Oni koji više vole stone računare, mogu da realizuju i komplikovaniji projekat – da na svako mesto gde obično rade instaliraju po jedan kompjuter i tako obezbede svoje fleksibilno radon okruženje.
Za neke aktivnosti i tablet i/ili smartfon, a na raspolaganju je zaista imponzantan broj modela koji se međusobno razlikuju po raznovrsnim karakteristikama. Dominiraju Android modeli, al i iPhone/iPad ne zaostaje mnogo uprkos nedostatku prave podrške na našem tržištu. Pored toga, BlackBerry se još uvek drži, dok Windows Phone polako zauzima sve veći komad tržišta.
Bitno je id a ti zređaji budu u svakom trenutku povezani, a to je takođe lako izvodljivo, zahvaljujući ponudi mobilnih opertora, rasprostranjenosti besplatnih Wi – Fi tačaka, kao i onih za koje ćete lako dobiti šifru. Dakle, na strain hardvera i infrastructure preduslovi su ispunjeni, a ključno pitanje postaje kako obezbediti da vam ključni resursi uvek budu dostupni.

Gde su podaci?
Bez obzira na to koji posao obavljate, bitno je das u vam svi ključni podaci nadohvat ruke, tj. programa kroz koji ćete ih obrađivati. Od toga gde se podaci nalaze ili mogu nalaziti, zavisi i kako je moguće uspostaviti održiv način rada na daljinu.
Jedna varijanta je da firma ima ozbiljno ustrojenu IT infrastrukturu u kojoj se sve tačno zna i gde je jedini način da pristupite podacima da budete u firminoj mreži. Tada je osnovno pitanje – hoće li vam IT omogućiti VPN pristup kada niste u prostorijama firme – tako biste uvek imali osećaj kao da ste u kancelariji.

Cloud-Computing---People-on-Clouds
I dok fajlove (ili neku njihovu verziju) možete držati in a hard disku svog racunara, uvek je pitanje da li su tu i sve aktuelne informacije, tačnije da li je pristiglo nešto novo putem mejla, odnosno kako da pristupite firminom exchange serveru. Postoje mačini, a najzgodniji se tiče poslovne odluke samog preduzeća da nema sopstveni server, već da iznajmljuje Exchange server po modelu uskuge, čime štedi na investiciji za hardver. Za firme koje svoj rad baziraju na Microsoft – ovim rešenjima to može biti prvi i najznačajniji korak u smeru ostvarivanja fleksibilnijeg rada zaposlenih.
Ako se tome doda SharePoint Portal, postaje moguće ispratiti i ko radi na kojoj verziji nekog dokumenta, lakše se organizuju zajednički sastanci, a uz Office 365 svi dokumenti mogu uvek biti na kompanijskom serveru i dostupni s bilo kog mesta sa internet pristupom.

Sve je u cloud – u!
Ako je uobičajeno da se podaci čuvaju na hard diskovima pojedinačnih računara, čak i ako u firmi osoba radi na desktop modelu, ima više načina da svoje podatke učini pokretljivijim.
Očigledno rešenje su USB memorije ili hard diskovi, ali su oni i nezgodni jer ćete obično jednu verziju fajla imati na računaru, drugu na eksternoj memoriji, možda čak i treću na privatnom, kućnom računaru. Mnogo je jednostavnije re[enje cloud servis za sinhronizaciju podataka – na taj način uvek imate istu verziju dokumenta na svakom računaru na kojem je taj servis pokrenut, kao i pristup istim fajlovima preko mobilnih uređaja ili preko web interfejsa. Na vrhu liste preporuka je Dropbox, koji zahvaljujući fokusu na jedan tip usluge to radi bolje od konkurencije koju čine Google Drive, Boc.com i Microsoft SkyDrive.
Da nam je e – mail u cloudu, već smo svi navikli, bilo da koristimo Gmail, Hotmail/Outlook ili Yahoo, ali pitanje je koliko smo spremni da sve podatke preselimo na nečije servere. No, to je prostor za sledeći korak, da se i dokumenti obrađuju u cloud verziji Office paketa. Google Docs je tu apsolutni vladar, a alternativu predstavlja Zoho Docs. Za manje zahteve, Evernote takođe predstavlja dobro rešenje.
Čak i za obradu multimedijalnog sadržaja postoje online, cloud aplikacije, a nedavno je i veliki Adobe svoje aplikacije ponudio u Creative Cloud formi. A da ispratite sve nagomilane obaveze, tu je i veliki broj online alata za to – do liste.
Rešenja za rad na daljinu ima dosta, ali je možda ključni korak da sebe ubedite da ste sposobni da budete produktivni gde god da sednete s računarom.