Intel otkrio sve tajne Skylakea

23. 09. 2015 | uredio | software

Sep

Broadwell zaista nije dugo trajao. Nakon problema sa prelaskom na noviji 14-nanometarski proizvodni proces i kašnjenjem Broadwell procesora, Intel se manje-više vraća na pravi put. Nova arhitektura odnosno procesori Skylake debitovali su na tržištu već prošlog meseca u obliku Core i7 6700K i 6600K dekstop varijanti. Međutim pomalo neobično je što je tada Intel vrlo malo toga otkrio o novoj arhitekturi i detaljima vezanim uz same procesore iako smo ih mogli testirati i proveriti performanse.
Intel je naime očigledno odlučio pričekati sajam IFA u Berlinu kako bi nam konačno otkrio sve karte i prezentovao kompletnu seriju Skylake procesora. Osim dekstop varijanti jasno tu su procesori Core šeste generacije Core i3, i5 i i7 namenjeni ugradnji u klasične i hibridne prenosne računare, kao i Core M više prilagođen tabletima. Intel je čak najavio kako se određene verzije Skylake procesora trenutno testiraju i kod povećih telefona odnosno phableta.

Intel

Skylake procesori uopšte donose poboljšan omer performansi i potrošnje energije, moćnije i brže integrirane grafičke procesore ( uz mogućnost istovremenog korištenja tri 4k monitora) i podršku za nove tehnologije kao što su USB Type-C i Thunderbolt 3.
Mobilna serija Core procesora zapravo donosi dosta novosti koje će razveseliti gamere i profesionalce. Na primer premijerno su predstavljeni procesori Xeon namenjeni ugradnji u prenosne računare. Također je najavljen prvi Core i7 mobilni procesor sa otključanim množiteljem, kao i Core i5 procesori sa četiri jezgre. Očekujemo dakle znatno moćnije multimedijalne i gamerske prenosne računare već u srednjoj klasi.
Najštedljvija serije procesora Core M također donosi primetna poboljšanja po pitanju energetske efikasnosti i pre svega znatan skok u performansama integrisanih grafičkih rešenja. Novi Core m3, m5 i m7 modeli bit će temelj laganih i tankih prenosnih računara, te sad već poprilično etabliranih 2 u 1 uređaja, odnosno kombinacija tableta i klasičnih prenosnika.
Intel također tvrdi kako su Skylake procesori posebno optimizovani za Windows 10 s naglaskom na tehnologiju Intel RealSense koji zapravo uključuje prednju i stražnju kameru, te omogućava 3d snimanje okoline. Osim toga kod uređaja sa kamerom Intel RealSense i značajkom Windows Hello moguće se sigurno prijaviti za rad pomoću prepoznavanja lica.
Novi prenosnici sa Sylake procesorima se na tržištu očekuju u oktobru i novembru.
Više informacije i detaljima o pojedinim modela procesora možete pronaći ovde:
http://www.intel.com/content/www/us/en/processors/core/core-processor-family.html#