Samsung i LG okreću se quantum dot TV uređajima

21. 11. 2014 | uredio | hardware

Nov

OLED tehnologija trebala je postati tehnologija budućnosti prikaza slike na displeju, ali čini se kako sve pomalo jenjava. Odnosno, da se krivo ne izrazimo, tehnologija je u razvoju, ali trenutno nije isplativa za proizvodnju. Mnogi proizvođači slažu se kako ta tehnologija zasigurno mora postati standard u budućnosti, no trenutno je isplativost te tehnologije dosta mala.
Uređaji koji koriste OLED tehnologiju imaju izuzetan prikaz slike, ali su nažalost jako skupi i kao takvi nisu prihvatljivi gradjanima. Jasno je kako se svi veliki proizvođači pokušavaju na tržištu približiti upravo onim segmentima koji žele uštediti koji dinar ili dolar kada nabavljaju novu tehnologiju. Iz tog razloga OLED tehnologije trenutno nije dobra jer je najniži segment društva jednostavno nije u mogućnosti kupiti. Prilikom izrade OLED displeja nastaje puno škarta i sama tehnologije izrade je jako skupa. Proći će još neko vreme dok se celokupni proces ne optimizuje i postane cenovno prihvatljiv na tržištu. Do tada, razni se ponuđači televizora trude popuniti rupu koja nastaje zbog prevelikog rascepa između navedenih tehnologija.

sonytriluminos

Samsung i LG tako su najavili kako se okreću proizvodnji quantum dot televizora. Isto to učinio je i Sony, ali već pre godinu dana. Tehnologija kvantnih tačaka je cenovno vrlo prihvatljiva i trebala bi poslužiti u narednih nekoliko godina, dok se ne premosti jaz i OLED tehnologija postane jeftinija. Problem kod stvaranja quantum dot TV uređaja je sirovina koju je jako teško nabaviti. Sony je sebi prisvojio glavnog dobavljača na tržištu, QD Vision, a Samsung i LG probat će dogovoriti saradnju s ostalim malim dobavljačima jer je QD Vision zapravo lider na tom području i konkurencija je dosta slaba. Verujemo kako su ove izjave utemeljene na realnim temeljima i kako oba nova proizvođača quantum dot TV imaju spremne već svoje dobavljače. Za kraj vredi samo spomenuti kako prebacivanje na ovu tehnologiju ne znači odustajanje od OLED-a jer je prema mnogima upravo OLED najbolja tehnologija koju tržište može isporučiti u budućnosti.