OCZ Petrol 128 GB

26. 11. 2012 | uredio | hardware

Nov

Nova serija OCZ-ovih uređaja Petrol prvenstveno se može pohvaliti pristupačnom cenom i solidnim performansama što ga čini potencijalno interesantnim grupi prosečnih korisnika koji još uvek nisu spremni izdvojiti veću svotu novca za jedan SSD uređaj.
OCZ Petrol kapaciteta 128 GB je baziran na novom Indilinxovom kontroleru Everest koji donosi određene novine kao što su podrška za SATA III standard, 512 megabajta cache memorije, optimizaciju brzine pokretanja sistema, AES enkripciju.
Osim što je Indilinx u vlasništvu OCZ-a na krajnju cenu serije Petrol je uticao i odabir asinhronih NAND flash čipova  koji u odnosu na sinhrone čipove, koji se npr. koriste u Vertex3 uređajima, imaju nešto slabije performanse kod zapisivanja kompresovanih datoteka.

ocz petrol 128 GB

Iz specifikovanih je brzina prenosa vidljivo da OCZ Petrol 128 GB nije brzinski rekorder, ali isto tako i to da je u stanju pružiti više nego solidan nivo performansi.
Međutim, maksimalne brzine čitanja i zapisivanja koje uređaj postiže u radu se penju do 335 MB/s, odnosno 173 MB/s, dok se prosečne brzine kreću oko 285 MB/s i 158 MB/s. Veliki doprinosmkod bržeg pokretanja operativnog sistema, odnosno svih aplikacija daju više nego dobre brzine manipulisanja manjim datotekama (4K test: 13 MB/s čitanje i 39 MB/s pisanje).