Papir koji svetli

02. 12. 2013 | uredio | hardware

Dec

Najpopularniji čitač elektronskih knjiga upravo je postao za generaciju bolji – Amazon je predstavio nove Kindle uređaje, dodajući neke bitne funkcije, ali i oduzimajući opcije koje se nisu često koristile. Pred nama je Kindle Paperwhite

U kompjuterskoj industriji stvari često u krug. Kindle je uspeo na tržištu zato što, za razliku od tableta i smartfona nema pozadinsko osvetljenje – na taj način se oči manje zamaraju, a baterija traje još malo pa zauvek. Sada dolazi nova, Paperwhite generacija čiji je glavni adut što ima pozadinsko osvetljenje. Time, ipak, nisu umanjene prednosti ovog čitača. Kako je to moguće?

Napredak elektronskog papira

Kindle Paperwhite koristi novi ekran dimenzija starog (6“), ali sa većom rezolucijom (1024×768) i jačim kontrastom. Četiri LED-a prosvetljavaju sliku onoliko koliko želite – povlačenjem klizača u meniju birate jedan od 25 intenziteta osvetljenja.
Pozadinsko osvetljenje nije učinilo da se oči brže umaraju (zapravo se umaraju manje, zahvaljujući većoj rezoluciji i boljem kontrastu) a začudo nije ni bitnije povećalo potrošnju baterije – vreme između dva punjenja baterije je i dalje deklarisano na 8 nedelja. Naravno ako je Wi-Fi stalno aktivan, neka vam punjač bude pri ruci.
Kad pojačate svetlost na maksimum i zagledate donji deo ekrana, videćete izvesnu neravnomernost osvetljenja, pa možda i odsjaj samih dioda. Sve to nam nije posebno smetalo, baš kao ni nestanak Home tastera koji je ranije krasio uređaj i omogućavao brz izlazak iz knjige i povratak na Home ekran. Sada se sve postiže dodirom.

paperwhite

Jednostavno je savršeno

Kindle Paperwhite dolazi sa novim softverom koji je ukinuo mnoge nepotrebne funkcije. Nema više čitanja teksta glasom, niti džeka za priključivanje slušalica. Možete da idete stranu unapred, stranu unazad i da pozovete meni, ali nema više skoka na sledeće/prethodno poglavlje. U duhu minimalizma smanjena je i memorija (2GB), ali je to i dalje dovoljno za preko 1000 knjiga, askladišni prostor u oblaku je praktično neograničen.
Ima i noviteta: osim veličine slova, možete da birate font, margine i razmak između redova. Zanimljiv je reading speed calculator: Kindle prati brzinu čitanja i u svakom trenutku ispisuje koliko će vam vremena biti potrebno da stignete do kraja poglavlja i do kraja knjige. Za neke knjige postoji i X-Ray koji vam govori gde se u tekstu pominje ličnost o kojoj upravo čitate; zgodno kod komplikovanih detektivskih romana. Sa minus strane, uključivanje i isključivanje Wi-Fi režima, što je funkcija koju razmerno često koristimo, ztrpano je u menije.
Kindle je i dalje mali i lagan (oko 210 grama) uređaj koji ćete držati jednom rukom – mnogo je lakše čitati sa njega nego sa papira ukoričenog u (često masivnu) knjigu. Materijal od koga je načinjen je promenjen, pa imate osećaj da držite neku tvrdo gumiranu stvar, što se nekome sviđa, a nekome ne. Ekran pruža sličan osećaj kao i ranije, ali bolje reaguje na pritiske pa je kucanje teksta – kada recimo dodajete komentare u knjizi – bitno lakše nego na Kindle Touch-u. Ukratko, sve je podređeno osnovnoj funkciji – lakom i prijatnom čitanju knjiga.

Kindle Paperwhite se prodaje u dve verzije – Wi-Fi varijanta u Americi košta 119$, a WiFi+3G varijanta 179$. 3G deluje kao cool opcija, pošto omogućava da (gotovo) bilo gde u svetu, bez posebne pretplate, komunicirate sa Amazonom-om, ali se u praksi pokazuje da to i nije bitno – na put ćete poneti knjige umesto da ih kupujete, a uostalom gde god da se nalazite verovatno ćete imati neki WiFi. Najzad, za dodatnih 20$ možete da se oslobodite reklama koje Kindle ispisuje, ali ni to nije potrebno – reklame se pojavljuju samo dok je Kindle isključen. Uzmite, dakle, najjeftiniju varijantu i uživajte u svim knjigama koje vam svet nudi.