Predstavljen Android 5.0 i novi Nexusi

14. 11. 2014 | uredio | software

Nov

Android 5.0, kodnog imena Lollipop, prvi put prikazan na Google I/O konferenciji, sada je zvanično predstavljen.

Lollipop-Forest

Radi se o najvećem i najambicioznijem izdanju Androida, kažu iz Googlea, dodajući da je Lollipop fleksibilan, kreiran tako da radi na svim uređajima i prilagodljiv svačijim potrebama.
“Lollipop je napravljen za svet u kom kretanje kroz dan podrazumeva interakciju sa više ekrana, telefonom, tabletom i televizorom. Sa više povezanih uređaja, vi očekujete da stvari jednostavno rade. Lollipop čini da je lakše nego ikada nastaviti gde ste stali, pa pesme, fotografije, aplikacije, a čak i pretraga, čekaju vas na svakom Android uređaju”, kažu iz Googlea.
Taj prelaz će biti lak zahvaljujući novom korisničkom interfejsu, odnosno konzistentnom dizajnu koji će vas pratiti na svim uređajima a koji su iz ove kompanije nazvali Material Design.
Android 5.0 daje više kontrole, u smislu naprednih podešavanja, a i omogućava veću produktivnost zahvaljujući boljem trajanju baterije, koje se može produžiti i za 90 minuta.

Novi Nexusi

Pored novog softvera najavljen je i novi hardver, odnosno novi Nexus uređaji.

Nexus-Family
Nexus 6 je prvi Nexus smartfon napravljen u saradnji sa Motorolom, a radi se o smartfonu 6-inčnog Quad HD ekrana, sa kamerom rezolucije 13 megapiksela. Za dobar zvuk zadužena su dva stereo zvučnika koji se nalaze sa prednje strane, a punjač koji su nazvali Turbo Charger omogućava 6-časovno trajanje baterije nakon samo 15 minuta punjenja.
Novi tablet, Nexus 9, razvijen je u saradnji sa HTC-om. Ovaj 8,9-inčni tablet dovoljno je veliki za rad, a dovoljno kompaktan da bi se tokom dana nosio. Uz to, dostupna je i tastatura koja omogućava još veću produktivnost.
Nexus Player je prvi uređaj na AndroidTV platformi, a razvijen u saradnji sa Asusom. Služi za strimovanje multimedijalnost sadržaja, ali je i gejming uređaj.
Nexus 9 iNexus Player će biti dostupi u pretprodaji od 17. oktobra, a u prodavnicama od 3. novembra. Nexus 6 stiže krajem ovog meseca, što je porudžbina u pretprodaji tiče, dok će u radnje stići u novembru.
Android 5.0 Lollipop biće dostupan korisnicima Nexus 4, 5, 7, 10 uređaja u narednim nedeljama.