LG Optimus G Pro

04. 12. 2013 | uredio | hardware

Dec

LG-jeva ogromna beba oduševila nas je u potpunosti – izvrstan uređaj za svaku upotrebu u svakodnevnici.

LG, korejski div, lagano ali sigurno postaje ozbiljan konkurent sa svojim smart telefonima visoke klase. I to ne samo zbog odličnih performansi Optimus-a G. Kako bi skratio vreme čekanja na novi vrhunski model G2, koji je nedavno predstavljen u Njujorku, a kod nas se neće pojaviti pre kraja septembra/početkom oktobra, LG u međuvremenu izbacuje na tržište Optimus G Pro, smartfon ogromnih dimenzija. Ova korejska džinovska beba košta 599 evra.

Ekran kome moramo da odamo počast

Haptički posmatrano, veliki brat Optimus-a G svakako nije na istom nivou. Tako je crni uređaj koji smo testirali (postoji varijanta i u beloj boji) veoma osetljiv na otiske prstiju i, sve u svemu, ne deluje tako kvalitetno kao njegov sestrinski model. Ali zato nam se svideo poleđinski poklopac baterije s teksturom u vidu šićušnih kvadratića koji svetlucaju različito u zavisnosti od toga kako pada svetlost.
A i pored toga, izrada Optimus G Pro-a više je nego solidna – ne postoje nikakvi zazori, nismo čuli nikakvo škripuckanje. Klasa za sebe je ekran osetljiv na dodir ovog korejskog fableta: 5,5 inčni IPS TFT ekran prikazuje sadržaje u Full HD rezoluciji od 1080×1920 tačaka. To znači da je gustina tačaka na ekranu moćnih 303 ppi. Dakle, nije ni čudo što je prikaz tako oštar, a boje neutralne, delujeskoro plastično i trenutno se sasvim sigurno svrstava među najbolje na tržištu smart telefona. U to spada i izuzetan osvetljaj ekrana od 367 cd/m2,iako smo u laboratoriji već imali i svetlije LG-jeve ekrane – međutim, ovo ipak nije nikakva pomena vredna zamerka.

LG_Optimus_G

Bogata oprema

Sve se tako lepo nastavlja i kada zavirimo u unutrašnjost LG Optimus G Pro-a: samo srce je Qualcomm-ov quad-core procesor Snapdragon 600 s radnim taktom od 1,7 GHz. Test je pokazao da u kombinaciji s radnom memorijom od 2 GB ne postoji čak ni nagoveštaj bilo kakvih zastoja ili problema s radnom brzinom. A tako i treba da bude. Optimus G Pro u svakoj situaciji dokazuje svoje izvrsne performanse.
Nimalo ne zaostaju ni funkcije povezivanja: tu je trofrekvencijski LTE, UTMS, zatim HSPA+, NFC i bluetooth 4.0. Budući da ima ugrađenu infracrvenu diodu na čeonoj strani i fabrički instaliranu aplikaciju Quick Remote, ovaj fablet može da posluži i kao udoban daljinski upravljač za video i audio uređaje.
U opremu G Pro-a spada i multitasking funkcija pod nazivom Q slidepomoću koje, pored glavnog programa, istovremeno možemo da koristimo još dve funkcije na ekranu. Pritom možemo čak da podesimo stepen prozirnosti ta dva dodatna prozorčeta.
Rukovanje ovim LG-jevim fabletom funkcioniše uglavnom intuitivno, a i odlična korisnička površina je jednostavna. Osim toga, kod Optimus G Pro-a postoji i praktičan dodatni taster kome sam korisnik može da dodeli funkciju, i koji u režimu kamere služi kao okidač.
Optimus G Pro je od glave do pete prilagođen uživanju u multimediji. To počinje dobrim muzičkim plejerom i, u slučaju da ih dobro stavimo u uši odličnim In Ear slušalicama. I video plejer ima specijalne funkcije kao što je pregled kadrova. Dovoljno je da korisnik prstom pređe prekovremenske trake. Tako možemo da pronađemo željenu scenu i reprodukujemo je kad god poželimo. Osim toga, Optimus G Pro preko DLNA i Miracast-a savršeno može da se integriše u mrežu, pa može da služi i kao izvor i kao primalac multimedijalnih sadržaja.

Profesionalac za multimediju

Kamer rezolucije 13 megapiksela spada takođe u ključne adute LG-jevog uređaja. Pored vrhunskog kvaliteta slike, kamera omogućava najrazličitija podešavanja. Ko želi najjednostavniju varijantu, izabraće takozvani „inteligentan automatski režim“ u kome Optimus G Pro samostalno prepoznaje da li je reč o makrosnimku, pejzažu ili možda nekom drugom motivu. Zaista inteligentno rešenje.

Snažna baterija

Optimus G Pro je do sada bio veoma uverljiv, anije nas razočarao ni prilikom testiranja u laboratoriji. LG je iz snažne baterije od 3100 mAh uspeo da izvuče osam sati rada u kombinovanom režimu. I vreme razgovora od deset sati u UMTS mreži, i 22 sata i 49 minuta u GSM režimu rada, odlični su rezultati koje će se svakako dopasti svima koji vole mnogo da telefoniraju.
I zvuk je veoma jasan i kvalitetan. Besprekorni su i prijem i emitovanje: i u GSM i u UMTS mrežama, LG ostavlja odličan utisak.