Bakarna četvorka

27. 01. 2014 | uredio | hardware

Jan

Firma Enermax odavno je poznata po svojim napajanjima, ali u poslednje vreme bacili su se i na tržište rashladnih rešenja za procesore. Premda ETS-T40 predstavlja donji deo Enermaxove ponude, zapravo je reč o hladnjaku koji je potrebno izdvojiti oko 3500 dinara. Drugim rečima, nije reč o jeftinoj zameni za box hladnjak isporučen s procesorom, već o punokrvnom rešenju za zahtevnije korisnike.
Hladnjak se isporučuje u povelikoj kutiji u kojoj osim njega samog nalazimo detaljan priručnik za instalaciju i set mehanizama namenjenih svim AMD-ovim i Intelovim platformama (uključujući i LGA-775). Budući da termalna pasta nije fabrički aplicirana na bazu hladnjaka, u opremi je mali špric kojim je treba ručno naneti. Još jedan dodatak vredam spomena jesu nosači za ventilator kojima je hladnjak moguće opremiti sekundarnim ventilatorom u push-pull lonfiguraciji. Mehanizam za instalaciju na socket LGA-1155 nije jednostavan, ali uz malo konsultacije s priručnikom hladnjak će bez problema sesti na svoje mesto.

enermax_ETS-T40

ETS-T40 ima alumijumsko telo u obliku tornja izgrađenog povrh četiri bakarne toplovodne cevi. One su pri prolasku kroz bazu hladnjaka malo spljoštene te dolaze u izravni kontakt s procesorom. Na telo hladnjaka žičanim je nosačima fiksiran 120-milimetarski ventilator maksimalne brzine 1800 rpm (4-pinski konektor). On je pod maksimalnim opterećenjem na fabričkom taktu procesora (i7-3770K) tih, ali prilikom overklokovanja postaje umereno glasan. Enermaxov se pulen pri overkolokovanju ne može nositi sa Noctuinom zveri NH-D14, što se moglo i očekivati. Pogled na temperature ujedno nam govori da se ovaj hladnjak ne bi dobro nosio sa LGA-2011 procesorom unatoč tome što ih na papiru podržava. Sve u svemu, reč je o prosečnom rešenju koje ne impresionira ni performansama ni isplativošću.