Joomla vs WordPress

31. 07. 2013 | uredio | software

Jul

joomla i wordpress

U ovom članku pokušaćemo da vas uputimo u to kako da izaberete jedan od ova dva popularna sistema za menadžment sadržaja. Osnovna razlika između Joomle i WordPress-a je u tome što je Joomla platforma koja je namenjena za sajtove portalskog tipa ili online zajednice, dok je WordPress platforma za blogove. I jedna i druga platforma se prepliću u nekim oblastima, ali u suštini, i jedna i druga se mogu proširiti pluginovima koji će popuniti ono što nedostaje. Da napomenem da su obe platforme besplatne i da imaju izuzetno velike zajednice koje ih koriste.

Joomla

Ukoliko želite da napravite portal ili online zajednicu (forumi, odeljak za članove, vesti…), Joomla je dobar izbor zato što je ta platforma namenjena baš za tu svrhu. Kada shvatite kako platforma radi, kreiranje navigacione strukture  je lako i nije Vam potrebno znanje HTML-a, CSS-a i PHP-a da bi ste to uradili. Možete podesiti članke da ističu posle određenog vremena ili da se automatski objave u unapred određeno vreme. Joomla Vam daje mnogo opcija i bukvalno Vam se “zavrti u glavi” kada prvi put uđete u Administratorski odeljak. Instalacija ove platforme je jednostavna, potrebno je 5 minuta da se ova platforma instalira, ali je potrebno znatno više vremena kako bi se ona podesila da bi bila funkcionalna.

joomla

Što se tiče samog izgleda vašeg novog sajta, za to možete izabrati jedan od 2 pravca. Prvi je da koristite jedan od besplatnih templejta (šablona), a drugi je da angažujete dizajnera i programera kako bi Vam napravili templejt koji Vam odgovara. Mana prvog pravca je što ma koji od besplatnih templejta odabrali morate imati u vidu da ga koristi još nekoliko stotina (hiljada) sajtova, tako da ako predstavljate firmu, ovo nije dobar izbor.

Mane Joomle

Mana koja je mnogima zasmetala jeste kako se sam kod stranice generiše. Joomla generiše kod u tabelama, a to nije dobro iz par praktičnih razloga. Ovaj kod nije standardni web kod što znači da će vaš sajt imati poteškoća na pretraživačima. Samim tim to je loše za marketing samog sajta. To ne znači da Vaš sajt neće biti uvršten u pretragu, već da će mu trebati mnogo duže vremena i da će biti znatno lošije rangiran. Druga mana je što Joomla zahteva mnogo resursa od servera, nekoliko instaliranih pluginova, par hiljada korisnika i sajt Vam može pasti. Naravno, ovo se može izbeći ukoliko angažujete nekoga ko ima iskustva u radu na sajtovima koji imaju visok saobraćaj.

Zaključak o Joomli

Joomlina snaga je kompleksnost. Višestepena navigaciona struktura, sekcije u sekcijama, kategorije… Ima statične strane kao i strane za postove što je odlično za online zajednice, naravno pomoću Joomle možete napraviti i klasičan sajt.

WordPress

WordPress (WP) je u stvari vrlo korisnički orijentisana blog platforma koja je vrlo laka za upotrebu čak i totalnim početnicima. Nije potrebno nikakvo znanje HTML-a, CSS-a i PHP-a kako bi ste sami ažurirali svoj sajt. Kao i u jomli možete praviti statičke strane kao i postove i uz pomoć pluginova možete proširiti funkcionalnost WP-a. Za razliku od Joomle, WP generiše kod koji je po svim web standardima i pretraživači poput Googe će pokupiti Vaš sajt za samo par dana (inače je potrebno od 10 dana pa do par meseci). Sa marketinške tačke gledišta wordpressu je teško odoleti.
Korisnički interfejs je lak za razumevanje i svako će se snaći. Instalacija ove platforme je krajnje jednostavna, sve što je potrebno da uradite jeste da unesete ime Vašeg sajta, adresu sajta, korisničko ime i lozinku, i to je sve.
Što se tiče izgleda (dizajna) i ovde je isti slučaj kao kod joomle, ili da uzmete jedan od besplatnih šablona (templejta) ili da angažujete dizajnera i programera kako bi napravili templejt koji Vam odgovara. Za razliku od joomle WP ima logički organizovanu strukturu.

wordpress

Mane WordPress-a

Kod WordPressa primetno je nekoliko mana, a to je kod dodavanja ili izbacivanja datuma postova pošto je to potrebno uraditi uz pomoć znanja određenih programskih jezika, tako da to ne može isvesti svako. Navigacionu strukturu određuje templejt, tako da ni nju nije moguće menjati bez prethodno pomenutih znanja. Kod joomle nećete naleteti na ovakve probleme, pošto je Joomlina osnovna namena da bude sistem za menadžment sadržaja (CMS) dok je WP namenjen za blogove. Tu je još jedna stvar, a to je promena redosleda kategorija, da bi se ovo uradilo, potrebno je ručno jednu po jednu premestiti na željeno mesto.

Zaključak o WordPress-u

WP je jednostavan, možete ga koristiti za blog ili za običan sajt, njegovu funkcionalnost proširiti i biti brzo i dobro rangirani na pretraživačima. Brz je i pouzdan i ne zahteva dosta resursa sa servera.
Moj izbor je WordPress iz nekoliko razloga. Stabilnost, web standardni kod, dobra komunikacija sajta sa pretraživačima, brzina, i naravno nebrojane mogućnosti oko vizuelnog dela.