Apple želi da uvede servis za preskakanje TV reklama

17. 07. 2013 | uredio | software

Jul

Nakon što mu je prošle godine odobren patent, Apple nastoji obrlatiti distributere TV programa.
Prema mnogim istraživanjima, sistem “vremenskog pomaka” na set-top boxovima kablovske televizije, kao i digitalni video rekorderi, stvorili su situaciju u kojoj se sve više TV korisnika odlučuje da gleda filmove, serije i omiljene emisije s vremenskim zakašnjenjem, kako bi sebi omogućili da pri nailasku na blok reklama jednostavno “premotaju” taj sadržaj i nastave da gledaju samo ono što ih interesuje.
Na osnovu rezultata tih istraživanja, Apple sada navodno sve više lobira među TV stanicama, nastojeći da ih uveri kako bi im se moglo isplatiti da svoj program ponude u obliku novog servisa, koji bi omogućio korisnicima da uz dodatnu naplatu dobiju mogućnost gledanja TV programa bez reklama.

preskakanje_tv_reklama

Poznata IT novinarka Jessica Lessin koja je 8 godina pisala za Wall Street Journal, tvrdi kako su Appleov šef Tim Cook, stariji potpredsjednik Eddie Cue, te šef marketinga Applea Phil Schiller, na prošlonedeljnoj konferenciji koju je organizovala investicijska banka Allen & Co, lično vodili razgovore s direktorima TV medija, koji su očekivano bili teški, jer je oglašavanje glavni izvor prihoda komercijalnih TV stanica.
Mada bi u slučaju da svoj program uključe u sistem Appleovog preskakanja reklama, imali mogućnost da preko Apple TV-a ponude i besplatnu verziju klasičnog programa, predstavnici TV kuća nisu oduševljeni tom idejom, jer oglašivači o raspoređivanju svojeg budžeta za marketing odlučuju na osnovu praćenja gledanosti određenih emisija i programa. Stoga bi svaki korisnik koji se prebaci na alternativnu Appleovu uslugu bio “glas manje”, a distributeri TV usluga smatraju kako je jako teško proceniti razmer koristi i štete tog sistema.
U svakom slučaju, zanima nas koja će se velika TV kuća prva odlučiti na Appleovo preskakanje reklama, što bi uveliko moglo uticati na sve sisteme komercijalnih televizija širom sveta, pa bi se jednog dana moglo doteturati i kod nas. Do tada ćemo mi i dalje uživati u blagodatima “time-shifta” koji je jedan od glavnih razloga zbog kojih uopšte kupujemo “TV pakete”.