HP EliteBook 9470m

18. 04. 2014 | uredio | hardware

Apr

Iako značajno tanji i lakši od svojih prethodnika EliteBook je zadržao iznimnu robusnost i dobru opremljenost, a posebno se istakao dugim vremenom autonomije

Kada govorimo o samom vrhu ponude HP-ovih prenosnika govorimo o EliteBookovima. Ovi su prenosnici zadnjih godina bili svojevrsne perjanice HP-ove ponude, međutim bili su pre svega namenjeni profesionalnoj primeni odnosno poslovnim korisnicima. Kako ova grupa korisnika u prvi plan stavlja funkcionalnost naspram samog dizajna HP je dosta dugo bio prilično konzervativan kada su EliteBookovi u pitanju, pa se osnovni dizajn manje više nije menjao. Sve do sada.

Industrijska elegancija

Sada je konačno s nama prvi pravi EliteBook koji donosi radikalne promene u samom dizajnu, sledi moderne thin and light trendove i u opšte je osmišljen kao ultimativni Ultrabook za poslovne korisnike. Usporedimo li novi model sa prijašnjim 14-inčnim EliteBookom možemo reći kako je razlika drastična. Novi model oznake 9470m donosi znatno tanje magnezijumsko-aluminijumsko kućište debljine svega 18,9 mm. EliteBook je ponešto izgubio i na kilaži, pa tako sada 14-inčni model teži svega 1,6 kg što zaista nije mnogo. Blage, ali uočljive promene same vanjštine čine novi EliteBook daleko dopadljivijim. Međutim nemojte se odmah prepasti. Nije HP išao u nekakve egzibicije po pitanju dizajna koji je i dalje vrlo čist, industrijski, upravo onakav kakav i treba biti. Kvaliteta izrade, robusnost i izdržljivost ovog prenosnika su na najvišoj razini i to treba naglasiti.
Cenu manje debljine i mase platio je optički uređaj kojega nećete naći kod najnovijeg EliteBooka. Smatramo ovo posve logičnim potezom.
Novi EliteBook HP je osmislio tako da zadrži sve osobine i funkcionalnost klasičnog preonsika visoke klase, ali u daleko tanjem i lakšem kučištu. Smatramo kako su u tome i uspeli.

hp-elitebook-folio-9470m

Kvalitetna tatatura i razočaravajući ekran

Primerice jako nam se dopala činjenica kako bateriju lako možete odvojiti i po potrebi zameniti, što nije slučaj kod ostalih ultraprenosnika ovakve debljine i mase. Nadalje HP je zadržao poslovično izvrsnu opremljenost s naglaskom na neke stvari korisne profesionalcima. Izdvojit ćemo DisplayPort priključak, čitač otiska prstiju, kao i čitač smart kartica. Zahvaljujući podršci za dodatni dock moguće je još poboljšati opremljenost i funkcionalnost prenosnika.
Tastatura i touchpad se nisu posebno menjali u odnosu na prethodne modele EliteBookova što je zapravo dobra stvar. Touchpad je dovoljno velik i poseduje dve zasebne tipke, te omogućava ugodan i precizan rad. Tastatura u chiclet izvedbi poseduje dovoljno velike tipke koje dobro reaguju na pritisak, a pritom je otporna na prolevanje tekućine. Nadalje na raspolaganju vam je i trackpoint sa dve dodatne tipke.
Jasno je kako HP-ova namera bila ponuditi što je moguće veći ekran, pa je 14 inča bio logičan izbor. Nažalost reč je o ekranu niske rezolucije koji pritom nudi i lošu kvalitetu prikaza. Kontrast je slab, boje deluju isprano, a vidljivi ugao je dosta uzak. Obzirom na trenutni trend koji sve više populariše ekrane visoke rezolucije odnosno visoke gustine piksela po inču ovakav ekran je poprilično razočaranje kod prenosnika ovakve klase. Njegova jedina prednost je mat izvedba što sprečava refleksije.

Kad baterija traje i traje

Hardverska osnove novog EliteBooka u dobroj meri odgovaraju onome što smo navikli videti kod modernih ultraprenosnika visoke klase. Međutim HP ovdje ipak ide korak dalje. Na raspolaganju vam je tako nešto brži Intelov procesor Core i5, podrška za Intelovu tehnologiju vPro, kao i Intelov SSD kapaciteta od 180 GB. Ovakve karakteristike omogućavaju vrlo dobre performanse i nadasve ugodan rad, iako bismo nazivno voleli videti više od 4 GB radne memorije.
Ono čime nas je međutim novi EliteBook posebno oduševio svakako je trajanje baterije. Na našem testu pod punim opterećenjem baterija je izdržala s 2 sata i 49 minuta što znači kako će vam ovaj prenosnik omogućiti gotovo 6 sati surfovanja putem bežične veze.
Zanimljivo je također napomenuti kako je HP-ov EliteBook došao sa instaliranim Windowsom 7 što je zapravo tzv. downgrade sa Windowsa 8 u inicijalnoj konfiguraciji. HP je pravilno procenio kako će poslovnim korisnicima Windows 7 biti još uvek daleko funkcionalniji, no ostavio je mogućnost nadogradnje na 8-icu tokom vremena.
Novi EliteBook je bez sumnje vrhunski ultraprenonsik koji u daleko manjem i lakšem kućištu nudi performanse, opremljenost i funkcionalnost daleko većih prenosnika. Dugo vreme autonomije dodatni je plus, jedini ozbiljni nedostatak je neoprostivo loš ekran, posebno bacimo li pogled na ukupnu cenu.