Googleov projekt Wing dobija novo poglavlje

23. 11. 2015 | uredio | hardware

Nov

Google je toliki tehnološki div da bismo samo o njemu moli pisati članke po cele dane. Gotovo je neverovatno koliko je ova kompanija velika i koliki je opseg njenih usluga i projekata iza kojih stoji. Baš kada čovek pomisli da je Google, odnosno Alphabet utonuo pomalo u spokoj pojavi se neka informacija o jednom od projekata i o tome tada bruji cela planeta. Najnoviji takav slučaj u središte pažnje stavlja projekt Wing, a ako niste sigurni o čemu se tačno radi saznajte u nastavku.

novi-google-projekt

U svojim začecima projekt Wing bio je zamišljen kao projekt koji bi trebao osigurati pomoć nakon prirodnih katastrofa, a u tu namenu koristili bi se dronovi. Kasnije kako je Amazon razvijao sistem dostave pomoću dronova, Google je uvideo da na tržištu ima mesta za bolje iskorištenje dronova, pa se odlučio priključiti ovom novom globalnom trendu. Amazon je svoje testne dronove već provozao i samo čeka na odobrenje iz regulatorne agencije i dostava putem dronova je spremna za korištenje. Ali sada u celu tu priču ulazi Google koji bi mogao svojom veličinom i financijskom moći dodatno uzdrmati ovu novost, a prema najnovijim saznanjima ozbiljno se radi na tome. Projekt Wing iz početne ideje koja je imala plemeniti cilj, mogao bi postati i zlatna koka za Google. Osim za dostavu potrebnih stvari u područja humanitarnih katastrofa, Google čini se radi i na funkcionalnosti prevoza robe putem dronova.
Amazon možda jeste prvi zakoračio na ovo sveže područje, ali kada se Google negde uključi u igru najčešće drobi sve pred sobom. Vrlo lako moglo bi se to dogoditi i u ovom slučaju jer Google ima novac, znanje i popularnost. Sve ove tri komponente spojene u jedno dale su Google X. Google X je zapravo dron izuzetnih mogućnosti koji je u stanju preleteti osam kilometara za samo pet minuta, što je vrlo zavidan rezultat koji bi mogao posramiti konkurenciju. Ali ne vredi brzati. Google je već puno puta pokazao kako stvara mnoštvo proizvoda, ali sam one najperspektivnije plasira na tržište. Hoće li to biti slučaj i s ovim dronom i čitavim konceptom projekta Wing saznaćemo u narednim mesecima.