BenQ GW2760HM

02. 02. 2015 | uredio | hardware

Feb

Velika dijagonala od 27 inča, dobar kvalitet prikaza i pristupačna cena čine ovaj monitor dobrim odabirom za uobičajeni rad i gledanje filmova
BenQ GW2760HM je 27-inčni Full HD monitor koji će zahvaljujući velikoj dijagonali privući paznju konzumenata multimedijalnih sadržaja. Obzirom na veličinu ovaj se monitor nameće kao dobar odabir za užitak u filmovima ili gledanje televizije na računaru. Najbolje u svemu je što je cenovno pristupačan, dok je kvalitet prikaza poprilično dobar.

benq_monitor

Multimedijalnih 27 inča

Za nešto više od 26000 dinara nas čeka monitor opremljen A-MVA panelom koji pruža dosta dobar kvalitet slike uz pristojne vidljive uglove. Jedna od najvećih prednosti ovog panela je visok raspon kontrasta (u ovom slučaju 3000:1) i dobra dubina crne boje koja je bolja nego na IPS pandanima. Ekran ima dobru uniformnost, a ujedno je lišen problematičnog probijanja pozadinskog osvetljenja.
Ali za uverljiv prikaz potrebno je korigirati svetlinu i prilagoditi kontrast sa fabričke postavke za tri stepena prema dole. Time ćemo dobiti uverljiviju crnu i više detalja u jako svetlim nijansama. Pored toga, jedino što je potrebno napraviti kako bismo postigli optimalan prikaz jest odabir reddish (warm) temperature koja popravlja krivulju gamme i daje preciznije boje. Tada se i sivi tonovi prikazuju realistično i bez potrebe za korekcijama RGB kanala, dok su prelazi među nijansama poprilično glatki.
Izbornici nude dobar broj opcija za prilagodbu slike. Pored osam fabričkih predložaka imamo mogućnost korekcije gamme u 5 stepeni, hue i saturation, kontrolu na overdriveom (AMA), timer za isključivanje u određeno vreme, te opciju Low Blue Light kojom korigujemo intenzitet plave boje čime se izbegava zamor očiju u noćnim satima.

Velik i jeftin

Pored dobre kvalitete slike ovaj se monitor može pohvaliti i dobrim odzivom ekrana. Jedino je potrebno proveriti da je odabrana high opcija u overdriveu, jer premium brzina uzrokuje pojavu anomalija u slici.
Opremljenost video ulazima je više nego solidna, a na raspolaganju nam stoje analogni VGA, te DVI i HDMI priključak, a od idealnog ga deli DisplayPort. Svidelo nam se i to što je proizvođač priložio DVI i HDMI kablove koje ređe dolaze i kod znatno razvikanijih imena.
Uz sve to, BenQ GW2760HM odlikuje i jako dobra energetska efikasnost. Nakon izvršenih korekcija (pre svega svetline), potrošnja iznosi skromnih 25 vati energije, što je obzirom na dijagonalu od 27 inča jako dobar rezultat.
Da ne bi sve bilo idealno se pobrinula loša ergonomija i prosečna kvaliteta izrade. Korištena je sjajna plastika na kojoj ostaju otisci prstiju. No ne treba zaboraviti da je reč o poprilično pristupačnom monitoru velike dijagonale koji ujedno pruža dosta dobru kvalitetu slike.