ASRock Fatal1ty 990FX Killer

20. 05. 2015 | uredio | hardware

May

Odlično opremljena i cenovno pristupačna ploča namenjena korištenju sa najnovijim AMD-ovim procesorima

Već se duže vremena nismo bavili pločama namenjenim AMD-ovim FX procesorima, jer se zapravo ništa zanimljivo ni oko njih, ni oko procesora nije dešavalo. Ipak, jesenas je AMD predstavio neke nove modele, pa su proizvođači malo osvežili i ponudu matičnih ploča. U suštini su to one iste, dobro poznate 990FX ploče koje su sada dobile dodatke u obliku M.2 Gen2 slota kako bi održale korak s vremenom.

Fatal1ty-990FX-Killer

Za AMD-ove entuzijaste

Najjače ASRockove ploče nose ime poznatog profesionalnog gamera Fatal1ty-a, pa ih nalazimo i u AMD i u Intel segmentu. 990FX je „najjači“ AMD-ov chipset za FX procesore i logičan je odabir za sve naprednije korisnike i entuzijaste. Killer ploča dolazi u crno, crvenoj kombinaciji boja koja podseća na Asusovu ROG seriju. Izgled i raspored komponenata na ploči tako ocenjujemo vrlo visokom ocenom, i verujemo kako će biti popularna među kupcima.
Killer-ica donosi i neke zanimljivosti poput Hi-density naponskog priključka za procesor, 15 mikrona pozlatu na kontaktima za grafičke kartice, dodatni SLI/CFX priključka za napajanje, popularni Killer LAN, Purity zvuk i Fatal1ty port za miša.Jedinica napajanja dizajnirana je za overclocking, sa 8 + 2 faznim dizajnom, digitalnom naponskom kontrolom, Premium Gold kondenzatorima i kvalitetnim Glass Fabric PCB-om visoke gustoće. Ploča podržava maksimalno 64 GB radne memorije brzine do 2450MHz.

Opremljenost za pet

Sa strane proširivosti tu su tri PCIe 2.0 x16 slota od kojih dva rade u x16 brzini, a jedan u x4 s podrškom za Quad CFX i Quad SLI, te dva PCIe 2.0 x1 slota. Tu je i pet SATA 6Gbps portova, jedan M.2 gen 2 Socket 3, te sedam USB 3.0 i deset USB 2.0 portova.
Za mrežu se brine Qualcomm Atheros Killer E2200 gigabitni kontroler sa softverskom podrškom za prioritiziranje mrežnog prometa. Zvučne efekte osigurava Realtek ALC1150 čip, sa EMI zaštitnom maskom, izoliranim delom na PCB-u, diferencijalnim pojačalom i pojačalom za slušalice te DTS podrškom. Zvučne performanse su tako na vrlo visokoj razini za jedno integrisano rešenje i gameri će biti zadovoljni.
S ovom smo pločom paralelno testirali dva procesora – FX-8370e i FX-8320e, pri čemu se Killerica pokazala kao pouzdana i stabilna, s tek jednim problemom vezanim za BIOS (ploča bi se smrznula prilikom resetovanja iz Windowsa), što se lako može ispraviti novom revizijom. U svemu ostalom, pa i u overclockingu je bila vrlo stabilna.
UEFI interfejs, baš kao i softver su u zaostatku za konkurencijom i na tome ASRock još mora raditi. No, ukoliko tražite solidnu ploču, s dobrom opremom, visokim mogućnostima, dobrim OC potencijalom i po povoljnoj ceni Killerica se nameće kao dobar izbor.