Napajanja – kratak vodič za kupovinu

13. 11. 2013 | uredio | hardware

Nov

LC – POWER ASSEMBLER LC8400P 400W

lc_power_lc8400p

Napajanje je generalno vrlo bitna komponenta vašeg računara od koje će u velikoj meri zavisiti ispravnost i dugovečnost svih osnovnih komponenti. Stoga, čak i kada je u pitanju hardver koji ne troši mnogo struje potrbno mu je obezbediti kvalitetno napajanje električnom energijom. Jedan od proizvođača koji je veoma popularan kod nas, a koji svojom pristupačnom cenom, dobrim kvalitetom i bogatom ponudom predstavlja polaznu tačku pri kupovini napajanja jeste LC – Power. Model Assembler LC8400P pripada gejming Metatron seriji ove kompanije, a sa maksimalnom snagom od 400W može biti dobar izbor u ovoj klasi. Svojom cenom neće probiti budžet, a napredne karakteristike kao što su 80 PLUS sertifikat efikasnosti, “supersilent” ventilator sa kontrolom broja obrtaja i još neke će obezbediti tih i stabilan rad budućoj konfiguraciji.

OCZ ZT 650W

ocz_zt650_7

Kompaniju OCZ nije potrebno posebno predstavljati , a napajanje koje smo odabrali kao sledeću preporuku pripada seriji ZT namenjene srednjem segmentu koja ima odličan balans cene i kvaliteta. Model OCZ ZT 650W karakteriše potpuno modularan dizajn kablova, zatim 80 PLUS Bronze sertifikat efikasnosti, čak pet godina garancije i relativno pristupačna cena, te sudeći po ovim informacijama ovo napajanje pruža dosta za uloženi novac. Ovaj model se izuzetno dobro pokazao na našem testu, gde je uspeo da izdrži opterećenje koje je generisao šestojezgarni Core i7 procesor u kombinaciji sa dve Radeon HD 7970 grafičke karte u CrossFire režimu rada, što dovoljno govori o kvalitetu i pouzdanosti ove jedinice, ali i maksimalnim dometima za eventualni kasniji upgrade.

OCZ FATALITY 1000W

ocz_fatal1ty1000_8

OCZ napajanje je snage 1KW sa potpisom “ Fatality”, pseudonimom čuvenog šampiona FPS igara. Kako račun za struju ovde nije predmet razmatranja, a radi se o konfiguraciji koja će u svom sastavu imati dve ili čak više grafičkih karti u SLI/CrossFire režimu, jedan od najjačih višejezgranih procesora, četiri ili osam RAM modula visoke učestalosti, nekoliko hard diskova i SSD jedinica uz ko zna koliko dodatnih ventilator, i to sve u velikom broju slučajevaoverklokovano do maksimuma – napajanje od 1 KW više i ne deluje tako moćno. Na testu se ispostavilo da ovaj model nismo uspeli da dovedemo do granica njegovih mogućnosti jer setup sa jednim od najmoćnijih procesora današnjice u paru sa dve Radeon HD 7970 kartice jednostavno nije bio dovoljan. Fatality 1000 W, pored ogromne snage, karakteriše “zlatna” energetska efikasnost, zatim jedna moćna grana od +12V, specijalno presvučeni kablovi, petogodišnja garancija, ultrakvalitetni japanski kondenzatori i još mnogo toga. Ukratko, teško das a ovim napajanjem možete biti nezadovoljni.