YotaPhone 2 – pametni telefona s dva displeja

08. 12. 2014 | uredio | hardware

Dec

Rusi u svetu nisu baš poznati po svojim tehnološkim rešenjima, no kako to obično biva pojavi se tu i tamo neki genijalac pa izbaci na tržište nešto što niko od njega nije očekivao. U središtu pažnje ovih je dana ruska kompanija YotaPhone koja je predstavila svoj pametni telefon YotaPhone 2. Iako, smo o toj kompaniji malo do sada znali, možemo primetiti na njihovim stranicama kako iza sebe imaju već nekoliko proizvoda, a ovaj što su ga sada predstavili svakako bi mogao proslaviti ovu kompaniju.

yotaphone2

O pametnih telefonima s dva displeja već se neko vreme priča, no do sada nije niko na tržište pustio neki dobar model koji bi uz činjenicu da ima dva displeja bio i preterano funkcionalan. No, ruska ekipa svoju je ideju pretvorila u stvarnost te je u Londonu predstavila pametni telefon s dva displeja. Vredi napomenuti kako ovaj telefon uprkos činjenici da ima dva displeja može biti izuzetno štedljiv kada je baterija u pitanju. Naime, prvi displej telefona nimalo ne odskače od ostalih displeja na koje smo navikli, ali zato je tu drugi displej koji je poseban iz razloga što je napravljen pomoću e-ink tehnologije. Ovu tehnologiju koristi Amazon i druge kompanije kod izrade eBook čitača. E-ink je tehnologija koja ne prikazuje široki spektar boja i iz tog razloga ti displeji ne troše toliko energije. Dakle, kada biste trebali da čitate neke mejlove ili nešto slično gdje vam nisu potrebne boje, tada biste slobodno mogli okrenuti pametni telefon na drugu stranu i koristiti e-ink displej. Time biste uštedeli na potrošnji baterije, ali biste također manje naštetili svojem vidu jer je e-ink tehnologija namenjena upravo čitačima pred kojima korisnici provode strašno puno vremena.
Da ne ostane sve samo na priči navest ćemo neke karakteristike telefona. YotaPhone 2 ima jedan 5 inčni LCD displej te jedan 4,7 inčni qHD e-ink displej. Procesor je Qualcomm 2,2 GHz Snapdragon 800, a radi uz pomoć 2 GB RAM-a. Sadrži 32 GB memorije, a baterija je kapaciteta 250 mAh. Zadnja kamera je 8 MP, dok je prednja 2 MP. Uređaj kreće uskoro u prodaju, a cena će mu biti oko 700 dolara.