Toshiba Excite Pro

31. 01. 2014 | uredio | hardware

Jan

Toshibina ofanziva u tabletima sve je primetnija, a novi modeli postaju sve interesantniji upravo zbog naprednih tehnoloških značajnosti. Excite Pro dobar je primer takve inženjerske filozofije – radi se o uređaju koji ponegde nudi i više od konkurencije.

Toshiba Excite Pro smešta se u sredinu ponude Toshibinih tableta iz serije Excite, temeljenih na operativnom sistemu Android – između oskudnijeg, ali značajno povoljnijeg modela Pure te modela Write, koji na model Pro nadodaje digitaliziranu olovku i softverski paket za korisničku kreativnost – pisanje, crtanje i sl.
Excite Pro temelji se na Nnidijinom čipsetu Tegra 4, koji objedinjuje mobilni četverojezgreni procesor ARM Cortex-A15 MP te grafički procesor GeForce sa 72 jezgre. Brzina procesora je varijabilna i kreće se između 1,6 i 1,8 GHz. Uređaj ima 2 GB ugrađene memorije, koja radi na taktu od 1600 MHz, a što se tiče prostora za čuvanje podataka – računajte na 32 GB. Zahvaljujući prilično brzom procesoru, grafici i memoriji, Excite Pro radi glatko i bez zastajkivanja. U sistemski zahtevnijim aplikacijama kao što su igre i reprodukcija videozapisa također nismo uočili nikakve probleme – sve radi posve glatko i brzo.

Visoka rezolucija

Ono što Excite Pro svakako izdvaja od većine konkurentskih rešenja jeste ekran, koji svrstavamo u sam vrh trenutne ponude na tržištu. Dijagonala ekrana od 10,1 inča optimalni je kompromis mobilnosti i upotrebljivosti. Rezolucija od 2560×1600 tačaka maksimalna je na tržištu kad je reč o uređajima s Android OS-om, pa uređaj – kako u svakodnevnom radu tako i zabavi – zaista nudi odlično iskustvo.
Gustina od 299 piksela po inču osigurava izvrsnu ergonomiju rada, a na ovako visokoj rezoluciji iskustvo pregledavanja web stranica, videozapisa u visokoj definiciji te uopšte sitnijih detalja nudi premium osećaj. Valja napomenutu i da je ekran iszodobno osetljiv u 10 tačaka. Ako bismo nešto morali zameriti ovom ekranu bila bi to izraženija zasićenost boja, koja daje nešto atraktivniju, ali i tehnički netačniju sliku.

Toshiba-Excite-Pro

Klasičan dizajn

Ergonomija uređaja nije savršena , ali je solidna – masa od 630 grama svrstava ga u sredinu ponude, ali zahvaljujući perforisanoj hrapavoj zadnjoj strani Excite Pro ipak dobro pristaje u dlan te ga je prilično jednostavno koristiti. Uglovi su uređaja zaobljeni, kao i celokupna njegova zadnja strana, što donekle pojačava dojam bolje ergonomije. Dizajn tableta nije prenametljiv, ali ni revolucionaran; pretpostavljamo da neće osvojiti korisnike kojima je dizajn ispred performansi i značajnosti. S prednje strane dominiraju ekran s crnim okvirom s decentnim natpisom Toshiba te prednja kamera, dok se sa zadnje strane, izrašene od čvrste, srenrne perforisane plastike, nalaze zvučnici i zadnja kamera.
Zadnja kamera snima u najvećoj rezoluciji od 8 MP te je opremljena blicem, a prednja u 1,2 MP je opremljena senzorom ambijetalne rasvete. Za zvučnički stereo sistem, koji potpisuje Harman Kardon, možemo reći da je za nijansu kvalitetniji od konkurencije, ali ovde valja biti realan i ne očekivati previše – ipak se radi o uređaju kod kojeg su male dimenzije objektivno najveća prepreka za bilo kakav ozbiljniji zvuk. Sa strane uređaja nalaze se kontrole glasnoće, izlaz za slušalice i micro USB priključci (podržan je USB 2.0) micro HDMI izlaz i slot za Micro SD kartice (podržane su kartice do 64 GB). S gornje strane uređaja nalazi se tipka za uključivanje i mikrofon. Od priključaka mrežne povezivosti navedimo Bluetooth 4.0 i Wi-Fi priključak s podrškom za bežične mreže 802.11ac + a/b/g/n.