Smart telefoni iz linije BlackBerry 10

05. 08. 2013 | uredio | hardware

Aug

Research in Motion je početkom ove godine, nakon više odgađanja, konačno predstavio novu liniju pametnih telefona s operativnim sistemom BlackBerry 10. Novi uređaji Z10 i Q10 imaju brže pretraživače, razne nove mogućnosti, pametne kamere te, za razliku od dosadašnjih modela BlackBerryja, veliku “knjižnicu” aplikacija, uključujući i usluge kao što su Skype i popularnu igru Angry Birds.

BlackBerry 10 je napravljen kako bi konkurisao iOS-u i Androidu a opet zadržao esenciju BlackBerry usluge. BlackBerry Flow je izvrstan multitasking napravljen za jednostavno upravljanje aplikacijama. Ono sto ce se svim social media korisnicima svideti je BlackBerry Hub – komunikacijski centar koji objedinjuje Facebook, Twitter, LinkedIn, BBM, Email, SMS itd..

Na Z10 modelu koji ima ekran osetljiv na dodir, dosla je i BlackBerry tastatura koja je potpuno kopija fizičke tastature. Za sve IT profesionalce i freakove za sigurnost, rešenje je BlackBerry Balance, koje omogućava sigurnosnu zaštitu Enterprise dela i privatnog. Pa nema straha da ostavite svoj BlackBerry detetu.
BlackBerry Z10 je jedan od direktnih napada BlackBerrya na iPhone. Radi se o prvom pravom touchscreen BlackBerryu koji ima ekran dijagonale 4.2 incha i rezolucije 1280 x 768 pixela. Tu je i snaga, dvojezgreni 1.5 GHz procesor i 2 GB RAM memorije. BlackBerry je bio poznat i po autonomiji, nadamo se da ce tako biti i sa Z10 sa baterijom od 1.800 mAh. Interne memorije ima 16 GB a kamera za snimanje u 720p HD-u ima 8 megapixela. Zanimljivo je kako BlackBerry Z10 ima microHDMI izlaz, NFC, LTE te Bluetooth 4.0.

blackberry z10

BlackBerry Q10 je namenjen tradicionalnim BlackBerry korisnicima koji BlackBerry vole zbog tastature. Novi Q10 model donosi ekran dijagonale 3.1 incha AMOLED tehnologije za rezolucijom 720 x 720 pixela. Sto se tiče hardwarea, Q10 je isti kao i Z10, dvojezgreni procesor od 1.5 GHz, 2GB RAM i 8 megapixelna kamera sposobna da snima video u 720p HD rezoluciji.

blackberry-q10

Kanadska firma čiji su proizvodi nekad bili simbol poslovnog sveta u poslednjih nekoliko godina sve se teže nosi s rivalskim proizvodima iz Applea, Samsunga i drugih firmi. Očito su odlučili okrenuti novi list i krenuti iznova jer je Heins na predstavljanju rekao da RIM napušta ime koje drži od osnivanja 1985. godine – odsad će nositi ime svojih proizvoda, BlackBerry.

One Response to “Smart telefoni iz linije BlackBerry 10”

Show / Hide Comments
  1. […] reći da je zaista briljantan. Koristeći se swipe pokretom ka gore, gotovo identično kao i na BlackBerry 10 operativnom sistemu, korisnici novog iOS-a pristupiće novoj opciji u kojoj će naći dosta korisnih stvari među […]