BlackBerry PlayBook

16. 12. 2013 | uredio | hardware

Dec

Sadržaj paketa

Nakon što se otvori kutija u kojoj je uređaj zapakovan, u crnoj gumeno-tkaninastoj zaštitnoj kesici, bio je smešten PlayBook. Odmah u oči upadaju instrukcije – proverite da se nalazite blizu Wi-Fi mreže, kako bi mogli napraviti instalaciju.
Uređaj se jednostavno upali na tipku koja se nalazi na vrhu uređaja, u kojem su usmerene instrukcije koje se nalaze ispod samog uređaja.
Nakon pokretanja PlayBooka, prvo se otvara i pokreće jednostavan meni za set-up samog uređaja za inicijalno korištenje:
– podešavanje mreže – automatski je pronašao mreže koje su bile dostupne, gde je bilo potrebno uneti parametre za povezivanje. Također postoji i opcija unosa parametara za mrežu koja nije vidljiva
– sledi unos BlackBerry ID-a (BlackBerry ID omogućava spremanje aplikacija koje smo downloadali ili kupili, kako bi bile dostupne kada promenimo uređaj)
– zatim definišemo datum i mesto gde se nalazimo
– nakon što smo definisali osnovne stavke, započinje automatizovana nadogradnja (upgrade) uređaja sa najnovijim softverom, kojeg je RIM pripremio od onda od kada je uređaj zapakovan i poslat kupcu.

Povezivanje na BlackBerry uređaj

Nakon završene osnovne instalacije, sistem nudi povezivanje na BlackBerry uređaj koji se koristi. Sve što je potrebno nudi se već pripremljeno. Prvo je bilo potrebno na BlackBerry uređaj instalirati BlackBerry Bridge – ništa lakše, uzmemo BlackBerry, usmerimo ga prema QR code za download koji se nalazi na set-upu PlayBooka, uključivanje BlueTootha, opet usmerimo BlackBerry na QR code, samo povezivanje BlackBerry uređaja sa PlayBookom opet preko QR code-a.
Kompletan proces instalacija i pokretanja je bio popraćen sa jednostavnim i lako razumljivim instrukcijama šta i kako dalje.

Prve impresije…

I napokon… sam uređaj…
Brzina kojom se pretražuju i otvaraju aplikacije jednostavno fascinira. Čini se da je odgovor uređaja gotovo trenutan. Slika i zvuk jednostavno fenomenalni…
Prvo smo pokrenuli HD video koji se nalazi na uređaju. Slika je jasna i čista, primećuju se detalji, “zasenčanja” slika. Nakon toga pokrenuta je aplikacija za slušanje muzike. Zvuk je kristalan i čist, što od ovako jednog uređaja se inače ne očekuje.
Nije bio problem pokrenuti 20-ak aplikacija istovremeno, koje su se izvršavale u pozadini. Prelazak sa jedne aplikacije na drugu je gotovo trenutan, kada jedna aplikacija odlazi u pozadinu, a druga ostaje na vrhu izvršavati zadani zadatak.

Internet browser

Internet pretraživanje otvara prvo grupu predefiniranih Bookmarkova (koje možemo izmeniti i sebi prilagoditi), a pritiskom u polje za unos adrese otvara se jednostavna i intuitivna tastatura.
Tastatura je brza i reaguje odmah, kao uostalom i sve nove virtualne tastature od BlackBerry-ja.
Postoji mogućnost da se QWERTY zameni sa QWERTZ tastaturom, a sve se to podešava u opcijama.
Otvaranje stranica na internetu ja brzo, sa svim elementima koje web-stranice danas imaju – od klasičnog HTML-a, preko FLASHa do stranica pisanih u JAVA-i. PlayBook reaguje prilično brzo bez obzira koju komandu mu pošaljemo za izvršiti, ili stranicu za otvoriti.

blackberry-playbook

Aplikacija za vreme

Korisnika će oduševiti aplikacija za vremensku prognozu, gde možemo dodati niz gradova za koje nas zanima prognoza, sa prikazom trenutnog vremena, prognozom za sledećih 6, 12 i 18 sati, te sa mogućnošću prikaza prognoze sat-za-satom za sledeća 24 sata. Imamo također i prognozu za nekoliko dana unapred.

Integracija sa BlackBerryjem

Integracija sa BlackBerryjem (pošta, kalendar, adresar, BBM..) je potpuna, osim telefona. Kod integrisanih aplikacija trebalo je malo vremena dok se nije sve sinhroniziralo, ali prilično brzo i jednostavno.
Dolazak emaila ili podsetnik na kalendaru odmah se pojavio na PlayBooku, tako da u jednom trenutku više nismo bili sigurni da li u rukama držimo PlayBook… ili BlackBerry. Bez problema se može napisati mail, ili odgovoriti na pristigli, svaka promena je gotovo trenutno vidljiva i na BlackBerry uređaju.
Ono što se na BlackBerryju činilo malim (jer je uređaj jednostavno mali, jer je to, ipak, mobilni telefon), ovde je prilično jasno vidljivo, sa svim detaljima koji su potrebni. Svi privici otvaraju se u za to predviđenim aplikacijama (Acrobat Reader, Word ili Spreadsheet dokument).

Need For Speed

Jedna od pred instaliranih aplikacija je Need for Speed, od poznatog proizvođača igara, Electronic Arts (EA). Poznata igra jurnjave gradskim ulicama, oduševiće vas čistoćom i jasnoćom zvuka i slike.  Detalji prikazani vrlo realno, a okretanje volana… zapravo okrećete BlackBerry PlayBook, i auto se okreće levo ili desno.

Zaključak

Prve impresije sa uređajem su svakako pozitivne. Potrebno je malo raditi sa njime da upoznamo sve njegove mogućnosti, kao i da dobijemo ispravan dojam koliko je ovo alat za poslovanje, a koliko još jedan od gadgeta kojeg moramo imati… jer je to zapravo “in” za posedovati.