Službeno najavljen Android 4.3

07. 08. 2013 | uredio | software

Aug

Na jutarnjem sastanku u San Franciscu Google je najavio Android 4.3, najnoviju preradu Android verzije Jelly Bean. Ova verzija se očekuje već dugo vremena i očekivalo se da će biti najavljena još u maju, ali tek nedavno smo saznali neke službene detalje.
Može se pokrenuti dobra rasprava o tome je li čekanje bilo vredno. Ova nova verzija ne uključuje neke fantastične nove karakteristike nego samo male nadogradnje na već postojeći sistem. Upoznati smo s nekim novim karakteristikama. Pogledajte o čemu je riječ.

android-4-3

Bolji profili za više korisnika

Prva nova karakteristika je poboljšana verzija za više korisničkih profila. Karakteristika s kojom smo se upoznali na Android 4.2 verziji sad je dobila poboljšanja pa se sada, osim kreiranja različitih korisničkih naloga, može i kontrolisati razina pristupa. To je savršeno za roditelje koji daju svojoj deci da koriste tablet, a žele im onemogućiti korištenje određenih stvari. Ne samo da možete blokirati pristup aplikacijama, nego možete promeniti i način ponašanja tableta s blokiranjem određene postavke. Na primer, ako blokirate kupovinu aplikacija, karakteristike koje su otključane nakon kupovine čak se ni ne pokažu.

Bolje 3D igranje

Prebacujemo se na igru, Android 4.3 je prvi sistem koji podržava Open GL ES 3.0 grafiku koja poboljšava 3D performanse, a programerima daje celi paket grafičkih igračaka za poboljšanje njihovih igara. Nekoliko demo videa prikazalo je impresivne boje, senke, tekstura i odličnu grafiku, sve u rezoluciji od 1080p.

Ostale karakteristike

Ostale karakteristike kod Android 4.3 sistema koje nisu prikazane na spomenutom „doručku“ uključuju pozadinsku Wi-Fi lokaciju, olakšani unos teksta, brže prebacivanje između korisničkih profila i širok izbor novo podržanih jezika.
Android 4.3 će se lansirati na Nexus 7 tabletu koji će biti prvi koji podržava ovaj sistem. Osim toga, 4.3 će doći i na starije Nexus 7 uređaje, Nexus 4, Nexus 10 i Galaxy Nexus smartphone. Google Edition Galaxy S4 i Google Edition HTC će također dobiti Android 4.3, ali ne zna se tačno kada.

nexus-7-android-4.3-wallpaper-1