Universal Media Server 3.0.0-a1

03. 10. 2013 | uredio | software

Oct

Većina kućnih računara u najvećoj meri služi za zabavu i razonodu, od surfovanja internetom preko igranja pa sve do reprodukcije audio i video-zapisa. CD i DVD mediji ustupili su mesto, zahvaljujući (relativno) lako dostupnom internetu velike brzine i sve većem prostoru na hard diskovima računara, ogromnom broju datoteka s video-sadržajem visokog kvaliteta. Pored toga, svedoci smo i najezde „pametnih” uređaja koji su za kratko vreme napravili pravu revoluciju u načinu na koji konzumiramo zabavne sadržaje. Smart TV, tablet računari i telefoni postali su deo svakog doma i logična je potreba da se multimediji koju čuvamo na računaru lako i jednostavno pristupa i s ovih uređaja. Najbolji način za ovo, pod uslovom da imate lokalnu mrežu koja ih povezuje, jeste instalacija na računar nekog media servera. Postoje npr.  dva takva rešenja, Serviio i TVMOBili, a ovom prilikom želimo da vašu pažnju skrenemo na Universal Media Server (u daljem tekstu UMS).
UMS je multiplatformski DLNA UPnP kompatibilni media server pisan u Javi ili, jednostavno rečeno, program koji će svim klijentima u lokalnoj mreži servirati tražene sadržaje ukoliko podržavaju UPnP i DLNA standard, što i jeste slučaj s većinom današnjih uređaja. Instalacija na bilo koji sistem nije komplikovana ukoliko koristite podrazumevani menadžer paketa vaše distribucije i imate prethodno instaliranu Javu. Za potpunu funkcionalnost programa potrebni su još i mplayer, ffmpeg, mencoder i libmediainfo paketi, ali oni su vrlo verovatno već prisutni na sistemu.

ums3.0.0.a3

Ono što UMS izdvaja od pomenutih media servera jeste laka i jednostavna instalacija i podešavanje, nekomercijalna priroda kao i veliki broj dostupnih opcija i podržanih uređaja. Detaljno poređenje mogućnosti UMS-a s nekoliko drugih servera moguće je pročitati na web strani projekta, pa ovde nećemo ulaziti u detalje. Prvo pokretanje inicira čarobnjaka koji će vas kroz nekoliko koraka sprovesti kroz inicijalno podešavanje programa. Nakon ovoga, server se startuje i skenira mrežu u potrazi za kompatibilnim uređajima. Na korisniku jedino ostaje da definiše direktorijume koje želi da deli kroz mrežu ili eventualno podesi neke od naprednih opcija, kojih zaista ima dosta. Radni prozor UMS-a pri vrhu sadrži samo tri prečice za čuvanje napravljenih izmena, restart i gašenje servera, dok je ostatak prostora izdeljen na tabove koji sadrže dostupna podešavanja. Omogućena je i ručna izmena konfiguracione datoteke kao i proširivanje mogućnosti programa sistemom pluginova. Jezičak koji sadrži pomoć odlično je organizovan, pregledan i informativan, što je svakako pohvalno.
Nakon startovanja servera korisnik na uređaju na kome želi da reprodukuje sadržaj pokreće odgovarajuću aplikaciju i dobija pristup definisanim direktorijumima. Treba napomenuti da od mogućnosti vašeg uređaja zavisi i šta tačno možete da gledate, mada UMS ima i opciju za transkodovanje sadržaja „on-the-fly”, a podržani su i titlovi.