Samsung Galaxy S6 Edge

16. 12. 2015 | uredio | hardware

Dec

Otvoreno treba konstatovati da se Samsung‑ovo „zatupljivanje“ ivica ne dopada svima – nekima je dovoljno da jedna ivica bude savijena, a neki su čak veoma protiv čitavog koncepta. Nedavno mi je prijatelj izneo snažne argumente da se zakrivljenim modelima ne može snimiti landscape selfi od straha da ti telefon ne ispadne. Verovatno je u pravu, mada i dalje verujem da se selfi (autoportret) snima u portret režimu.

Inače, ova zamerka ne stoji ako telefon držite kako se inače drži, a zakrivljenja čvrsto fiksiraju telefon za vašu ruku. Zakrivljenja su još korisnija kod Edge+ modela, jer biste s telefonom ove veličine verovatno stalno bili nesigurni, a zbog zakrivljenja ipak ostaje čvrsto u ruci, pa čak možete i da ga koristite bez pomoći dodatnih ekstremiteta. O ukusima i navikama ne vredi raspravljati, ali obavezno probajte Edge+, možda vam „legne“ kao što je meni, uz napomenu da je bilo daleko značajnijih faktora. U svakom slučaju, Edge+ pripada novoj generaciji Samsung telefona čijem se kvalitetu izrade ništa ne može prigovoriti ‑ dopadala vam se zakrivljenja ili ne.

galaxy-s6-edge-plus

Pre svega, tu je očaravajuća snaga Exynos 7420 octa‑core procesora koji se baškari s 4 GB memorije, izvršavajući s lakoćom i najkomplikovanije zadatke, s mnogo multitaskinga, komunikacije i 3D sadržaja za koji je zadužena Mali‑T760MP8 grafika. Sve teče veoma glatko i to je ono što kod telefona najviše prija. Multitasking je verovatno najbolji koji smo probali, što se i očekuje od 4 GB memorije, jer manje aplikacija ide u hibernaciju, pa ćete se začuditi kako Edge+ brzo pređe iz zahtevne 3D igre u režime snimanja kamerom.

Super AMOLED ekran je nove generacije, pa su oštrina i vernost boja na još višem nivo. Čak je i osvetljenost nešto viša, iako je slabija vidljivost napolju često navođena slaba strana AMOLED ekrana, pa je ovaj put prešla „magičnu“ granicu i iznosi 501 nit. Teško ćete ekranu od 515 ppi naći iole suvislu zamerku, pogotovo kad sami pogledate sjajne boje i „duboku“ crnu.

Nepodeljena su i mišljenja da Edge+ ima jedan od najboljih setova kamera, pa će fotografije biti sjajne i spreda i pozadi. Glavna kamera je ipak specijalista za video, pa tu nudi niz poslastica kao što su fast i slow motion, obe kamere imaju HDR u video‑modovima (istina, web kamera ga uključuje isključivo automatski i ne možete da ga „forsirate“), ali velika lepeza ručnih podešavanja, te dodatnih mogućnosti za apliciranje efekata čini snimanje veoma zabavnim za početnike i veoma prilagodljivim za one koji ipak više vole da ručnim podešavanjima „teraju mak na konac“. Priču o ugrađenom storidžu smo namerno odložili za ovaj trenutak, jer 32 GB memorije bez prisustva microSD slota može da bude ozbiljno ograničenje za ljubitelje snimanja.

Novu generaciju Exynos SoC čipova, pored neprevaziđene brzine, krasi i nizak nivo zagrevanja (mnogo niži od konkurencije), te veoma dobro upravljanje potrošnjom energije. Uprkos većem ekranu, baterija izdržava duže nego kod S6 Edge modela. Istina, kapacitet je povećan za 400 mAh (na 3.000 mAh), pa kod normalne upotrebe nema problema da „prebaci“ ceo dan – naravno ako niste ljubitelj zahtevnih 3D igara (za koje je Edge+ kao stvoren) ili neprestanog snimanja u raznim foto i video‑modovima.

Softver se oslanja na poslednje izdanje Lollipop Android‑a (v5.1.1), a dopunjen je Samsung‑ovom TouchWiz UX nadogradnjom. Naravno, obavezno registrujte i Samsung nalog, jer ćete tamo naći aplikacije prilagođene ovom modelu, a to je i jedino mesto gde možete da preuzmete Edge aplikacije koje će zakrivljenom delu ekrana dati smisao, bilo da ga koristite za notifikacije, brze akcije, alarm ili nešto drugo. Edge+ je po našem mišljenju najbolje što trenutno možete da kupite u svetu Android smarfona, ali i cena je odgovarajuća.