M je za Marshmallow: Google dao naziv novoj verziji Androida

28. 08. 2015 | uredio | software

Aug

Google je otkrio šta predstavlja trinaesto slovo Alpahbet-a. Nova verzija Androida i zvanično ima novi naziv: Marshmallow!

android-marshmallow

Novi softver, ranije nazvan samo Android M, najavljan je još u maju za vreme godišnje developer konferencije – Google I / O.
Sam nadimak sledi Googleov manir u imenovanju novih verzija Androida. Kompanija već odavno daje imena svojim softverskim ažuriranjima po abecedi i slatkišima. Na primer, najnovija verzija Android je dobila ime Lollipop (lizalica), a ona pre toga – KitKat. Očekuje se da će Marhmellow biti zvanično objavljen ove jeseni.
Međutim, dok je imenovanje prost, Android je ozbiljan posao za Google. Ovaj OS se nalazi u više od 80 posto svetskih pametnih telefona, od proizvođača, uključujući Samsung, HTC i Motorola. Softver je takođe produžena ruka Googlea, sa ciljem da ljudi što više koriste njegove usluge – kao što su pretraživanje, karte i video site YouTube – na svojim telefonima.
Ažuriranje softvera će imati neke ključne nove funkcionalnosti. Android Pay, preuređena usluga mobilnog plaćanja, koja ljudima omogućava da plaćaju i preko aplikacije i u maloprodajama koriste svoje smartfone za plaćanje. Google već radi na polju mobilnog plaćanja poslednjih nekoliko godina pomoću svog servisa pod nazivom Google Wallet. Funkcija – koja će i dalje postojati, ali je promenila fokus ostavljajući ljudima mogućnost prebacivanja ​​manjih novčanih iznosa – suštinski nikada nije zaživela kod potrošača.
Ali pošto je Apple predstavio svoju verziju, Apple Pay, kao novu funciju na svojim modlima iPhone 6 i Apple satovima, prostor mobilnog plaćanja se usijao. Samsung je takođe, prethodne nedelje predstavio i svog pulena – Samsung Pay.
Android Marshmallow će takođe uključivati i novu funciju za pretragu – Google Now, pod nazivom Now On Tap. Ova funcija omogućava da trenutno pristupite Googleu držanjem Home dugmeta na vašem smartfonu, slično onome što je Apple omogućio svojim korisnicima sa svojim pomoćnikom – Siri.
Ali, dok Google pompezno najavljuje svoj novi Android update, biće potrbno neko vreme za većinu Android korisnika da počnu sa korišćenjem novog softvera. Prve nedelje avgusta, tek oko 18 odsto Android korisnika koristilo je najnoviju dostupnu verziju Android softvera – Lollipop. Ogromna većina korisnika, njih 73 odsto, koriste KitKat i Jellybean, dve starije verzije Androida.
Poređenja radi, čak 85 odsto Apple uređaja (iPhone i iPad) koristi Apple iOS 8, verziju koja je predstavljena prošlog septembra.