Nokia Lumia 830

09. 02. 2015 | uredio | hardware

Feb

Kao poslednji primerak telefona koji ponosno nosi Nokijino ime ova se Lumia može pohvaliti izvrsnim dizajnom, odličnom ergonomijom, kvalitetnom zadnjom kamerom, te najnovijom verzijom Windows Phonea
Bilo kakvu priču o Nokijinom telefonu moramo započeti nekako sa setom obzirom na ono što je ostalo od nekadašnjeg tržišnog lidera i kompanije koja je imala ogroman uticaj na razvoj mobilne telefonije. Priču zasigurno znate. Microsoft je preuzeo Nokijin odjel mobilnih telefona i obvezao se da će još neko vreme na tržištu nuditi telefone pod poznatim imenom. Međutim sada je i tome došao kraj. Stoga je testirana Lumia 830 verovatno poslednji telefon službeno dostupan pod Nokijinim brandom.

Nokia-Lumia-830

Prepoznatljivi dizajn

To svakako nije najzanimljivija odlika ove Lumie. Reč je o zapravo cenovno pristupačnijoj verziji Nokijinog modela Lumie 930, koja se može pohvaliti odličnom opremljenošću (NFC, podrška za micro SD kartice do 128 GB, podrška za bežično punjenje baterije), dolazi sa najnovijoj verzijom Windows Phonea 8.1, a tu su i posebna poboljšanja i dodatne mogućnosti koje nam donosi softver Lumia Denim.
Međutim ako ćemo iskreno nama se kod ove Lumie ponajviše dopao sam dizajn. Reč je o 5-inčnim telefonu koji onako nije ni prevelik ni premalen. Premda sa svojih 150 grama Lumia 830 nije posebno lagan telefon, moramo priznati kako ovu masu prilikom svakodnevnog korištenja uopste nismo osetili.
Ova se Lumia ističe srebrnim aluminijskim okvirom koji je blago zaobljen sa sve četiri strane. Prednje staklo također je blago zaobljeno, a zadnja strana je napravljena od vrlo dobre, mekane plastike. Zadnja strana se vrlo lako skida, a dolazi u nekoliko različitih boja poput narančaste, crne, zelene. Ono što je najvažnije kako ovakvo rešenje osigurava odličnu ergonomija ovoj Lumiji, pa vam se nikada neće desiti da vam telefon nehotice sklizne iz ruke.

Lumia u punom sjaju

Što se tiče kontrolnih tipki Lumia 830 posjeduje tri virtualne tipke sa donje strane telefona. Zanimljivo je također kako su leva i donja strana telefona posve lišeni bilo kakvih priključaka ili tipaka. Sa desne strane nalazimo tipku za uključivanje, posebnu tipku za kameru i tipku za podešavanje glasnoće. Micro USB priključak nalazi se sa gornje strane. U celoj priči jedino nam se nije dopao smeštaj posebne tipke za kameru. Dosta smo je često znali nehotice pritisnuti ili zameniti sa tipkom za uključivanje.
Sa zadnje strane nalazi se 10 MP kamera sa ZEISS optikom i LED blicom. Ispod zadnjeg poklopca nači ćete micro SD slot i nano-SIM slot, a bateriju ćete također moći sami zameniti.
Na kraju kada govorimo o dizajnu doista je teško naći neku posebnu manu. Ovo je jedan od ponajbolje dizajniranih pametnih telefona koje smo ikada videli.
Prednjom stranom Lumije 830 dominira 5-inčni HD ekran temeljen na tehnologiji IPS i prekriven Gorilla Glassom 3. Reč je poprilično kvalitetnom ekranu koji nudi gustoću od 294 piksela po inču. Prikaz boja je dosta precizan i neutralan, a čitljivost teksta odlična. Ono što nas je ugodno iznenadilo je ogroman broj naprednih opcija za dodatno podešavanje prikaza. Na raspolaganju vam je nekoliko predefinisanih profila prikaza boja, a možete podešavati temperaturu boja, zasićenost,te balans bele boje. Jedina zamerka kada govorimo o ugrađenome ekranu odnosi se na prikaz crne boje koja je pomalo sivkasta, te na dosta izražen gubitak kontrasta prilikom gledanja iz određenog ekstremnog kuta.

Između srednje i visoke klase

Kao hardversku osnovu ovog telefona Microsoft je izabrao provereni Qualcommov čip Snapdragon 400. Premda je brzina ove Lumije u svakodnevnom radu više nego dobra, po neki puta se znalo desiti da prođe sekunda-dve dok telefon ne odradi određenu naredbu ili prikaže pojedinu opciju unutar menija. Na ovo se ubrzo naviknete, međutim mi smo se u zadnje vreme navikli na brže telefone, pa nas 830-ica svojom odzivnošću nije oduševila. Softverski se Nokia oslanja na Windows Phone 8.1 u ovom slučaju sa svim najnovijim nadogradnjama i Lumia Denim poboljšanjima. U centru svega su mali prozorčići (Live tiles) koji predstavljaju pojedinu aplikaciju odnosno funkciju, a prekrivaju celi početni ekran. Zbog toga je zaista poželjno kod Windows telefona imati barem 5-inčni ekran kako bi vam što više ovakvih elemenata bilo prikazano bez pomicanja gore-dole.
Ključna boljka Windows telefona i dalje je znatno manji broj dostupnih aplikacija. Sve ono najvažnije je nedvojbeno tu, međutim neke od poznatih aplikacija recimo ovde nalazimo u dosta starijim verzijama bez nekih naprednih funkcionalnosti.
Vratimo li se još malo hardverskim osobinama jedan od jakih aduta svih Nokijinih telefona su zadnje kamere. U ovom slučaju reč je 10 MP kameri sa optičkom stabilizacijom slike. Bilo da je reč o fotografijama ili snimljenom videu ova se kamera pokazala odličnom, a posebno se to odnosi na fotografije snimljene pri slabijem osvjetljenju.
Uz sve ranije izrečeno treba nadodati kako se ova Lumija može pohvaliti sasvim pristojnim vremenom autonomije.
Nema dvojbe kako je Lumia 830 kvalitetan telefon koji je negde na pola puta između srednje i visoke klase i potencijalnim kupcima nudi mnogo, no cena mu i nije nešto naročito popularna, a konkurencija ogromna, pa sumnjamo u opipljiviji tržišni uspjeh.