Motorla Atrix: Univerzalni genije

03. 12. 2014 | uredio | hardware

Dec

Ovo je tehnika koja izaziva oduševljenje: Motorola Atrix je uređaj trenutno najbolje prilagođen raznim primenama. A šta sve ume, pokazaće vam ovaj test.
Kako se ono lepo kaže? Da bi se napravilo nešto dobro, potrebno je vreme. Kada bismo se rukovodili ovom izrekom, Motorilin Atrix morao bi da bude savršen. Naposletku, ovaj vrhunski telefon zasnovan na Android-u predstavljen je još u januaru na CES-u u Las Vegasu. Već je tada ovaj multitalenat, zahvaljujući novim mogućnostima upotrebe, izazvao veliko oduševljenje – jer Atrix ne služi samo kao smart telefon već se uz odgovarajuću opremu lako pretvara i u netbook. Nepunih sedam meseci kasnije, oduševljenje je, naravno, splaslo, a trenutno se često pominje i to da će Google preuzeti Motorolin ogranak koji se bavi mobilnim telefonima. Međutim, da li se čekanje na ovaj američki supertelefon ipak isplatilo, otkriće vam naš test.

motorola_atrix

Vuk u jagnjećoj koži

Kada ga otpakujemo, Atrix na prvi pogled deluje prilično obično, već smo navikli na jednoličan crni dizajn većine smart telefona. Jedino se čvrst, besprekorno uklopljen karbonski poklopac baterije vizuelno izdvaja. Međutim, već startni taster koji se u vidu senzora za otisak prsta nalazi na gornjem delu Atrix-ove poleđine, i prilikom uključenja prikazano obećanje Dual Core Technology, ubrzavali su puls urednika, zaluđenika za tehniku.
Kao medijum koji posreduje između čoveka i mašine, tu je veliki 4-inčni ekran osetljiv na dodir koji besprekorno i bez ikakvih zastoja reaguje na korisnikov dodir. Rezolucija mu je 540×960 tačaka, pa je oštrina prikaza besprekorna i prilikom surfovanja – koje zahvaljujući brzom browser-u funkcioniše kao podmazano – i prilikom gledanja slika i video-sadržaja, a čitljivost tekstualnih sadržaja je bez mane. Osvetljaj Atrix-ovog ekrana od 513 cd/m2 zaista je izuzetan, čitljivost je dobra i na suncu, a zahvaljujući Corning-Gorilla-staklu, ekran je otporan na ogrebotine. Kada se uzme u obzir savršen prikaz svih sadržaja, Atrix-ov ekran može se bez zadrške svrstati u sam vrh pored Apple-ovog iPhone-a 4, HTC-ovog Sensation-a i Samsung-ovog Galaxy S II.