Kako izraditi kvalitetnu web stranicu?!

16. 07. 2014 | uredio | software

Jul

Internet biznis danas je više nego ikada pre mnogima zanimljiva grana za zaradu. Nažalost, mnogi očekuju kako je taj deo zarade izuzetno lako zaraditi, no nakon što se uvere da tome nije tako brzo odustaju. Ipak, statistike pokazuju kako je možda bolje da odmah odustanu jer razvoj i održavanje web stranice često premašuje zaradu koju ona ostvaruje.

Web_design

Danas je u svetu više od milijardu web stranica, ali puno ih stoji ne održavanih i na taj način propadaju bez da iskoriste svoj kapacitet. Za veći deo stranica surova stvarnost je takva da one nemaju svetlu budućnost pa je često bolje da one budu ugašene od strane administratora. Statistike pokazuju kako od milijardu postoječih stranica, tek retke zarađuju neki novac. Razloga za neuspeh na internetu je puno, a najveći zaslugu neuspehu mogli bismo prepisati ne imanju tačne vizije razvoja stranice te načina povratka uloženog novca. Mnogi mladi i neiskusni smatraju kako je dovoljno samo uložiti novac u izradu stranice i sadržaj i da će ona početi zarađivati. Tome ipak nije tako jer najbitniji segment celokupne stranice su posetioci, a oni trebaju biti privučeni na neki način na stranicu.
Izrada dobrog poslovnog plana i razvoja stranice od presudne je važnosti. Pre nego što počnete s razvojem projekta vredi proveriti konkurenciju, potencijal koji nudi stranica te način monetizacije stranice. Ova tri elementa zapravo su temelj na kojem počiva daljnje ulaganje i uspeh stranice. Ako ti temelji nisu dobro istraženi i sagrađeni svaki će se sledeći korak činiti kao pucanj u prazno. Ipak, kao i u svakom segmentu života vredi pravilo da je svaki neuspešni pokušaj bolji od ne isprobanog pokušaja. Iako će vam se činiti kao borba s vetrenjačama, ako budete uporni postići čete svoj krajnji cilj, a to je zarada od lične web stranice ili bloga.