Hakeri „ugasili svetlo“ u Ukrajini

15. 01. 2016 | uredio | software

Jan

Zlonamrni programi nisu „privilegija“ samo običnih korisnika – koriste se i u cyber-špijunaži, pa i šire. Svež primer je napad na elekričnu mrežu Ukrajine.

Cyber-Crime

Iako nije odmah objavljeno, verovatno zbog istrage, nedavno se saznalo da su 23. decembra hakeri izveli uspešan napad na računare ukrajinske nacionalne električne mreže. Bez struje je ostalo više stotina domova u regionu Ivano-Frankivsk. Koliko je poznato, ovo je prvi uspešan napad na elektro-energetski sistem.

Prema izveštaju poznate antimalver kompanije ESET, napadači su računare inficirali zaraženim dokumentima Microsoft Officea. Korišćenjem tehnika društvenog inženjeringa, zaražene datoteke su pokrenuli zaposleni u centrali, i tako aktivirali trojan BlackEnergy, koji je zatim „posadio“ komponentu KillDisk, koja onemogućava podizanje sistema i omogućava daljinsku kontrolu računara.

Pretpostavlja se da iza napada stoji ruski hakerski tim The Sandworm, koji je već napadao ukrajinske snabdevače električnom enegijom, a takođe i kompanije u Evropi i Americi. Ukrajinsko Ministarstvo energije još uvek ispituje kako je ceo proces izveden. Oleg Senik, tehnički direktor kompanije Prykarpattyaoblenergo, pretpostavlja da je malver stigao do račuara u sistemu automatske kontrole distribucije i tamo izazvao prekid. Takođe dodaje da su inženjeri morali ručno da oporavljaju svaku radnu stanicu ponaosob, da bi ponovo uspostavili redovno snabdevanje.