Kaspersky Lab organizuje diskusiju o sajber nasilju na MWC-u

19. 08. 2015 | uredio | software

Aug

Gotovo četvrtina (22 odsto) roditelja smatra da ne može da kontroliše šta njihovo dete gleda ili radi na mreži, iako gotovo polovina (48 odsto) brine da će se možda susresti sa sajber nasiljem, pokazalo je istraživanje kompanija Kaspersky Lab i B2B International.

Kao deo svoje globalne kampanje za edukaciju i podršku deci i roditeljima u borbi protiv sajber nasilja, kompanija Kaspersky Lab je organizovala panel diskusiju na visokom nivou na kongresu Mobile World 2015 u Barseloni kako bi se o ovom problemu više razgovaralo.„Internet donosi mnogo koristi, ali, nažalost, takođe omogućava određenim ljudima da ispolje svoje destruktivne osobine, i sajber nasilje je postalo raširen problem danas. Psihička šteta po žrtve može da bude velika i dugotrajna. Verovatno ne postoji potpuno tehnološko rešenje, ali moramo da razgovaramo o tome kako bismo podigli svest o ovom problemu i pomogli mladima i njihovim roditeljima da bezbedno iskoriste sve dobre stvari koje internet nudi”, kaže Eugen Kasperski, predsednik upravnog odbora i glavni izvršni direktor kompanije Kaspersky Lab.„Sajber nasilje i nasilje kao takvo su svakako problem za omladinu, i potrebno je pozabaviti se njime holističkim pristupom, što uključuje roditelje, nastavnike, kao i samu decu i tinejdžere. Suštinski problem je u tome što su se naši alati za komunikaciju veoma razvili poslednjih decenija, a stepen pismenosti to ne prati”, prokomentarisala je Dženis Ričardson, viši savetnik u Evropskoj školskoj mreži i koosnivač mreže Insafe tokom panel diskusije na kongresu Mobile World.

Kaspersky

Istraživanje je takođe pokazalo da su dobronamerni pokušaji roditelja da daju deci malo privatnosti zapravo rezultirali u činjenici da su oni još više ranjivi i podložni online maltretiranju i zlostavljanju. Na primer, samo 19 odsto roditelja kaže da su prijatelji ili da prate svoju decu na društvenim mrežama i samo 39 odsto pregleda online aktivnosti dece. Samo 38 odsto je razgovaralo sa svojom decom o rizicima na mreži, što može da ukaže na manjak poverenja i razumevanja.Istraživanje je pokazalo da deca često ne žele da priznaju da su žrtva sajber nasilja: četvrtina (25 odsto) roditelja čija su deca bila maltretirana online su izjavila da je prošlo mnogo vremena dok su to saznali. Ovo je posebno zabrinjavajuće zato što online nasilje može lako da se pretvori u nasilje u stvarnom svetu, što je otkrilo 26 odsto roditelja koji su kroz to prošli.Dugoročne emocionalne posledice sajber nasilja mogu da budu pogubne po mlade, i roditelji moraju da budu obavešteni kako bi preduzeli aktivnosti da to bude zaustavljeno. Istraživanje kompanije Kaspersky Lab otkrilo je da se 44 odsto roditelja čija su deca bila žrtve sajber nasilja umešalo da to spreči – što znači da postoji više od polovine roditelja koji nisu.Može biti teško potpuno zaustaviti sajber nasilje, ali postoje neke jednostavne mere koje mogu biti preduzete radi zaštite dece od opasnosti i njenih posledica.Na primer, pregled podešavanja za privatnost na društvenim medijima omogućava roditeljima da pomognu deci da kontrolišu ko vidi postove i piše poruke. Potpuno iskorišćavanje podešavanja za roditeljsku kontrolu u softverskim aplikacijama i bezbednosnim rešenjima može da pruži snažnu zaštitu i mir.Međutim, potrebno je da rešenje ide dalje od tehnologije. Roditelj mora da objasni koliko je važno čuvati privatne informacije i ne otkrivati na mreži detalje kao što su adresa, broj telefona, škola, broj kreditne kartice i drugo; zatim, da objasni detetu da bi trebalo da razmisli o tome šta deli i sa kim i kome može da se obrate za podršku ako je tužno ili oseća da je žrtva nasilja.Više informacija o sajber nasilju i savetima o tome kako se boriti protiv njega može se pronaći na edukativnom portalu kompanije Kaspersky Lab kids.kaspersky.com