Gigabyte G1 Sniper Z8

06. 06. 2014 | uredio | hardware

Jun

Cenovno pristupačna Z87 ploča koja se može pohvaliti vrlo dobrim performansama i uzornom opremljenošću

Gigabyte je u zadnje vreme jako popularisao svoju seriju igrački nastrojenih ploča.
Sada je pred nama model sa najjačim Intelovim chipsetom za navedene procesore – Z87, a uz to se ploča ponosi AMP-UP, Creative Sound Core 3D, Killer E2200 i sličnim tehnologijama. Za kvalitetnu zvučnu pod jedinicu izabrani su i kvalitetni Nichicon kondenzatori, pozlaćeni su Audio konektori a tu je i pozlaćeni USB DAC-UP konektor.

Atraktivan izgled

Ploča je pretežno crne boje (PCB i dio konektora), dok je drugi deo u svetlo zelenoj boji, pa je kontrast zapravo vrlo dobar i ploča dobro izgleda. Raspored komponenata na PCB-u standardnih ATX dimenzija je pravilan, bez nelogičnosti, pri čemu tek malo veća gužva vlada na južnoj strani ploče. Ploča je sazdana na Ultra Durable 4 Plus tehnologiji, što znači kako su sve komponente predviđene za duži životni vek i otporne na rad pod visokim opterećenjem (dizajn sa svim Solid kondenzatorima i Low RDS(on) MOSFET-ima).
Oko LGA1150 ležišta sa pozlaćenim konektorima dovoljno je mesta za velike hladnjake, a dva aluminijska hladnjaka na  jedinici za napajanje su dizajnirani tako da ne smetaju. Kontrola napajanja je jasno digitalna, a ona sama je solidno dimenzionisana pa će isporučivati kvalitetnu struju i prilikom overclockinga procesora. Rashladni je sistem efikasan dok ne overclockujemo, kada ga ipak treba prisilno hladiti. Ploča maksimalno podržava 32GB DDR3 memorije brzine do 3000MHz kada overclockujemo.
S obzirom da je reč o gaming ploči, bitno za naglasiti je i podrška za SLI te Crossfire konfiguracije, gde je moguće smestiti dve kartice u 2 x8 kombinaciji brzine PCIe slotova. Ukoliko je reč o samo jednoj kartici, tada će ona u prvom slotu raditi na x16. Uz to, proširenja su moguća i putem tri PCIe x1, te dva stara PCI slota.
Jači čipset donosi i bolju podršku za SATA uređaje (6 x SATA 6Gbps), te podršku za RAID 0/1/5 i 10 polja. USB konektora je ukupno 13. Šest ih je po USB3.0 standardu (četiri pozadi i dva na ploči), te sedam po USB2.0 standardnu (tri pozadi i četiri na ploči). Svaki od USB portova na stražnjem I/O portu ima svoj osigurač pa ukoliko se bilo što desi sa jednim od njih, ostali ostaju funkcionalni, a svi su USB portovi i LAN port zaštićeni i od ESD-a.

SNIP65Z

Zvuk za 5

Zvučni se podsistem sastoji od Creativeovog Sound Core 3D čipa koji se nalazi ispod pozlaćene ESD zaštite, a tu je i zasebno pojačalo za slušalice, baš kao i poznati AMP-UP, tj. izmenjivo operaciono pojačalo, te Gain Boost prekidači za 2.5x ili 6x pojačanje u ovisnosti o izlaznom uređaju. Audio kondenzatori su Nichiconovi, a cela je audio jedinica fizički odvojena unutar PCB-a. Sve ovo rezultira vrlo kvalitetnim zvukom bilo da korisnik koristi kvalitetne slušalice ili zvučnike. Uz to sve, pozlaćeni DAC-UP USB2.0 konektor po tvrdnjama proizvođača vanjskom DAC-u osigurava „čišću“ struju bez fluktuacija.
Uz to, Gigabyte je ovu ploču opremio i Killer E2200 mrežom koja uz pomoć Stream Detecta detektuje i ubrzava mrežni promet podataka vezanih uz igru koju korisnik igra. Kao standardan tu je i Dual BIOS, čije je UEFI interfejs malo poboljšano no i dalje to nije na razini konkurencije. Ipak, i prosečno informisani korisnik će se lako snaći, pa čak lako i overclockirati sa ovom pločom.

Performanse i overclocking

Kada smo kod overclockinga recimo kako je ova ploča najprimerenija za upotrebu sa i5-4670K i i7-4770K procesorima, te kako su joj overclocking performanse i potencijal sasvim dovoljne za izvlačenje maksimuma iz oba. Mi smo jedino primetili kako je overclocking uzrok pojačanom zagrijavanju hladnjaka na ploči i kako ih je potrebno prisilno hladiti usmeravanjem vazdusne struje preko njih. To je naravno najbolje napraviti pametnom konfiguracijom ventilatora unutar dobro provetrenog kućišta. Sa softverske strane Gigabyte donosi svoje proverene aplikacije (APP Center, Easy Tune, @BIOS, EZSetup itd), koje još uvijek nisu uhvatile korak sa konkurencijom no ipak su dovoljno upotrebljive.G1.Sniper Z87 je kompletan i kompetitivan proizvod kojeg će igrači voleti jer donosi pregršt opcija i opreme, a uz to nudi i dobre overclocking mogućnosti.