Facebook predstavio Notify za sveže vesti

09. 12. 2015 | uredio | software

Dec

Dosta se polemike u poslednje vreme razvija kako bi se pronašlo najbolji način na koji korisnici mogu konzumirati sadržaj na internetu. Nedavno su tako velike društvene mreže odlučile u upotrebu staviti svoje sisteme koji omogućuju brzo učitavanje informacija s drugih portala unutar vlastitog okruženja. Na taj način korisniku se prikazuje relativno brzo i na kvalitetan način sadržaj, koji bi možda na drugim stranicama izgledao dosta nezgrapno. Dakle, ovde govorimo o prikazu sadržaja na pametnim telefonima, odnosno uređajima manjih displeja.

notify

Ali nastojanja da se privuće što veći broj korisnika na vlastite platforme, otišao je još korak dalje. Facebook je tako pustio u pogon aplikaciju Notify čiji je osnovni zadatak korisnicima donositi najnovije informacije iz područja koje ih interesuje. Ipak, za razliku od gore spomenutih aplikacija koje se otvaraju unutar samih društvenih mreža, ovog puta prikaz se vrši isključivo na portalima koji su objavili informaciju. Dakle, ako neki od portala koji se trenutno nalaze u sistemu prenese neku novu informaciju ona će se vrlo verovatno prikazati na vašem pametnom uređaju kao notifikacija. U toj notifikaciji stajaće samo kratki opis informacije koju naknadno možete podeliti s prijateljima na društvenim mrežama ili je možete jednostavno otvoriti klikom na nju. Kao što smo bili spomenuli, informacija se otvara unutar web portala koji je je objavio, tako da Notify dalje nema nikakvih privilegija nad njom.

Što se tiče same korisnosti ove aplikacije, možemo reći kako je Facebook napravio još jedan dobar potez. Iako već na tržištu postoje aplikacije slične namene, Facebook zbog svoje veličine i marketinške moći može vrlo brzo pokoriti takve slične aplikacije. Notify bi mogao postati vrlo privlačan korisnicima jer nudi svojevrsni filter informacija tako da iz mora podataka koji nas dnevno bombarduju na sve strane, izvuče samo ono što nas istinski zanima. Korisnik će pre korištenja aplikacije morati da odabere koje sve kategorije ili kombinacije kategorija želi pratiti i na temelju toga dobivaće novi sadržaj na svoj uređaj. Notify će tako dotičnom korisniku omogućiti da konzumira samo onaj sadržaj za koji se opredelio, što je danas u ovom ubrzanom životnom ritmu postalo vrlo privlačno. Stoga, nimalo ne sumnjamo da će ova aplikacija doživeti veliki uspeh među korisnicima. Za sada je dostupna samo za iOS uređaje, a vrlo veroatno će se u narednom periodu pojaviti i na Androidu.