8.1 razlog za nadogradnju na Windows 8.1

30. 10. 2013 | uredio | software

Oct

Ako ste jedan od onih miliona koji su na novi Windows 8 reagovali loše i nezadovoljno napokon se možete opustiti. Prvo veliko ažuriranje, Windows 8.1, je tu i napravljeno je posebno da smiri nezadovoljnu masu. Windows 8.1 je još uvek dio Windowsa 8, ali postoji puno stvari koje će sistem ubrzati, dati mu bolji izgled i lakše korištenje. Evo nekoliko stvari i poboljšanja koja su nas oduševila.

Windows-8

1. Boot na desktop
Živcira vas Microsoftov preveliki, šareni, novi i „moderni“ start ekran? S novim ažuriranjem možete namestiti da vam se računar automatski pali na Windows 7 klasični desktop. Naravno još uvek ćete morati koristiti taj „moderan“ korisnički panel za neke druge stvari, ali ćete sebi malo olakšati neke delove.

2. Bolja pretraga
Termin „Universal search“ koji je Microsoft ubacio u Windows 8 je zvučao stvarno obećavajuće, ali morali ste Windowsu tačno reći šta želite tražiti, aplikacije, datoteke, postavke i slično. Ne više! Sada možete tražiti u svim kategorijama odjednom, a možete i odmah napraviti online pretragu ako ne pronađete rezultate lokalnom pretragom.

3. Internet Explorer 11
Na klasičnim računarima niko, osim možda vaših roditelja, dedova, baka i sličnih osoba, ne koristi Internet Explorer. Verovali ili ne, to bi se moglo promeniti. Microsoft je popravio veliki broj najvećih problema kod Internet Explorera i u verziji 11 je napravio mnogo promena i poboljšanja. Sada možete dodavati i foldere za vaše omiljene stranice i čak otvarati više od 10 kartica u isto vrijeme.

4. Split-screen mogućnost
Želite imati dve moderne aplikacije otvorene jednu pokraj druge? Windows 8 je to uvek dozvoljavao, ali uz neke probleme. U Windowsu 8.1 ta je mogućnost poboljšana i sigurno će vam doneti bolje iskustvo nego pre.

5. Personalizacija
Microsoft se hvalio koliko je prilagodljiv Windows 8, ali u stvarnosti su brojna ograničenja zaustavljala vašu maštu i kreativnost. Želite spojiti ljubičastu sa žutom i postaviti ih za vaše boje? Neće moći. No, Microsoft je u novom ažuriranju olakšao kontrole i ograničenja tako da možete odabrati svoje lične kombinacije boja i lične pozadine.

6. Brzina!
Pokrenite vaše štoperice i merite. Windows 8.1 sada sve pali puno brže od svog ionako brzog prethodnika.

7. Organizacija postavki
Ako u Windowsu 8 želite promeniti postavke imaćete stvarno ogroman broj mogućnosti, ali problem je što većinu njih nećete moći naći. Kod Windowsa 8.1 organizacija postavki je bolja i moći ćete lako pristupiti većini postavki bez većih problema.

8. Poboljšan Windows Store
Kada je lansiran Windows 8 nije imao dovoljno aplikacija. A onda je odjednom nastao veliki broj aplikacija, ali većina njih su bile smeće. Planine groznih aplikacija nisu nestale ni s ovim ažuriranje, ali Windows Store sada radi bolji posao kod sakrivanja onih loših.

8.1. Vraćena je tipka Start
Možda i najočekivanija značajnost kod Windowsa 8.1 će vas najviše razočarati, zbog toga smo je stavili pod „.1“ na našu listu. Microsoft je stvarno vratio svima omiljenu tipku Start na klasičan desktop, ali ne radi na način na koji to svi očekuju. Umesto da izbaci listu vaših aplikacija i drugih stvari, klik na tipku Start vas vraća na početni Windows 8 Start ekran. Hvala za ništa, Microsoft!