Ericsson sinonim za inovacije u LTE tehnologiji

23. 09. 2013 | uredio | software

Sep

LTE je mobilna tehnologija koja je imala najbrži razvoj. prema najnovijim podacima svetske asocijacije proizvođača mobilne opreme (GSMA), krajem jula 2013. u svetu je bilo 200 LTE mreža u 76 zemalja! Čak 106 pušteno je u komercijalni rad u poslednjih 12 meseci. Ipak, moramo reći da je od toga preko 50% LTE pretplatnika u Americi i 45% u Koreji i Japanu. Tek se očekuje ekspanzija u Kini.

Ericsson je danas apsolutni svetski lider u LTE tehnologiji sa preko 110 potpisanih ugovora sa mobilnim operaterima na 6 kontinenata i preko 60 komercijalno aktivnih LTE mreža. Oko 40% mreža ima Ericsson – ovo rešenje u jezgru mreže (EPC), a među njima su i telekomunikacioni giganti  AT&T, Verizon Wireless, NTT Docomo, Telia Sonera. Oko dve trećine populacije pokriveno je Ericssoon – ovim baznim stanicama. Ericsson je, dakle, prisutan na svakom relevantnom mobilnom tržištu. Prema nedavno objavljenom online izveštaju (Ericsson Mobilitz Report 2013) očekuje se da broj LTE korisnika u svetu do 2017. godine nadmaši cifru od 1 milijarde, dok će pokrivenost svetske populacije LTE mrežom biti oko 60%.
Ericsson ima Preko 110000 zaposlenih i klijente u više od 180 zemalja u svetu. Kompanija je osnovana još 1876. godine. Ima sedište u Stockholmu, u Švedskoj. Prethodne 2012. godine njihov prihod je iznosio 33,8 milijarde dolara. Oko 40% današnjeg mobilnog saobraćaja prolazi kroz mreže sa Ericsson – ovom opremom koje opslužuje više od 2,5 milijarde mobilnih pretplatnika.
Ericsson – ov LTE sistem (4G) sadrži bazne stanice eNodeB, tzv. Evolved Packet Core mrežu i takozvani mobile backhaul. Ericsson podržava obe verzije LTE tehnologije: FDD (frequency division duplex) koja se primenjuje kod raspoloživog uparenog spektra i TDD (time division duplex) koja se primenjuje za neupareni spektar.
Performanse radio mreže (RAN) mobilnog operatera imaju veliki uticaj na troškove izgradnje i održavanja mreže (CAPEX i OPEX). Serija baznih stanica RBS 6000 kompanije Ericsson jedna je od najefikasnijih i najmoćnijih. U istoj radio jedinici podržane su sve tri mobilne generacije (GSM, WCDMA/UMTS, LTE), tako da je primena ovakvog multi – standard radio rešenja isplativa i za budućnost (future – proof). Zajednički radio modul moći će u budućnosti softverski da se konfiguriše (software – defined), a strateški se radi i na povećanju kapaciteta i performansi procesiranja, što je ekstremno važno za velike brzine prenosa.

Ericsson-Logo

Ericsson – ov LTE Broadcast za mobile svuda
Na mnogim telekomunikacionim sajmovima ove i prethodne godine, Ericsson je u saradnji sa LTE operatorima uspešno demonstrirao svoje LTE broadcast rešenje, koje predstavlja kombinaciju tri nova video standarda eMBMS, HEVC i MPEG DASH. Ovo rešenje, zasnovano na distribuciji point – to – multipoint koja isporučuje isti sadržaj za više korisnika istovremeno, ima veliki potencijal i za servis provajdere i za korisnike. Naročito je pogodnoza prenose uživo i video klipove na zahtev, jer usled dinamičke dodele resursa ne opterecuje LTE mrežu i pruža korisnicima odličan kvalitet i iskustvo TV Anywhere servisa. Tehnološki, ovo se postiže formiranjem „posebne“ mreže sa jedinstvenom frekvencijom (SFN – single frequency network), pri čemu se koriste samo pojedine ćelije u mreži , čime se može pokriti samo određeno područje, prema potrebama. Američki Verizon će ovo rešenje koristiti za pokrivanje stadion i sportskih događaja.
Kao inovativna kompanija, Ericsson nastoji da iz svojih itraživanja iskoristi saznanja da video sadržaj već čini preko 50% mobilnog data saobraćaja i da gotovo 70% korisnika smartfonova gleda video sadržaje na svojim aparatima. Polovina tih smartfon korisnika gleda video kada je van kuće. U uslovima povećanog saobraćaja u određenim oblastima, da operatori ne bi morali da nadograđuju svoje mreže i da bi zadržali kvalitet, Ericsson je pronašao način za efikasniji način distribucije sadržaja pomoću LTE broadcast koncepta, čime je operatorima omogućio nove mogućnosti  za zaradu kroz ovaj dodatak LTE mreži. Na svetskom kongresu mobilnij telekomunikacija u Barseloni ove godine, Ericsson – ovo  LTE Broadcast rešenje je proglašeno za najinovativniji LTE servis, a dobilo je nagradu i na svetskom LTE kongresu u Amsterdamu, u junu 2013. godine. To znači da Ericsson stalno pomera granice u mobilnom komunikacijama i da je vrlo posvećen mobile TV i multiscreen video servisima.
Nedavno, početkom avgusta, Ericsson je otišao i korak dalje – uspešno je pustio u rad svoju prvu komercijalnu LTE Advanced mrežu u Južnoj Koreji, a operator je LG U+. LTE – A mreža omogućava bitske protoke do 150Mbps, što je brže i od fiksnih broadband servisa.