Corsair Vengeance M60

02. 04. 2014 | uredio | hardware

Apr

Kvalitetan gamerski miš visoke klase koji će se posebno dopasti ljubiteljima modernih FPS igara

Bilo da je reč o profesionalnim igračima ili oboj većoj populaciji svih onih koji iz hobija uživaju u najnovijim igrama, na tržištu je došlo do naglog porasta dostupnih kvalitetnih miševa za igranje igara. Takvi se miševi po mnogo stvari razlikuju od onih običnih koje viđate u većini trgovina i često koštaju ispod 1500 dinara.
Osim što izgledaju „opasnije“, veći su, imaju daleko više tipaka,a odlikuju se puno većom preciznošću. Ovo ponajviše ovisi o samoj rezoluciji odnosno famoznoj DPI brojci. Na klasičnim miševima najniže cene koji se koriste isključivo za osnovne potrebe računala, ta brojka iznosi do 1200. Gaming miševi imaju daleko više rezolucije sve do ogromnih brojeva (preko 6000), no smatraju se sposobnim za igre već nakon 1600. No, ni to nije bilo dovoljno pravim profesionalcima. Oni najbolji uređaji imaju i kontrolu svoje mase, tj. male utege koje možete skidati i stavljati, ovisno o tome kakvu masu vašeg miša želite. Kada ste pro gamer, sve nijanse utiču na uspeh, odnosno neuspeh vašeg ishoda u igranju.
U skupinu novih i kvalitetnih igraćih miševa spada i testiran model Vengeance M60 poprilično poznatog i priznatog proizvođača Corsaira. Upravo se radi o jednom takvom, mišu koji ima apsolutno sve kako bi vam pomogao na putu da postanete vrhunski gamer.

Sniper button

U trenutku kada ovaj miš uzmete u ruke znate da se radi o mašineriji koja deluje kao da može igrati, pa čak i pobeđivati umesto vas. Jako dobar dizajn i čvrstoća odlike su ovog miša. No to nije sve.
Započnimo sa tipkama ovog uređaja. Miš smo testirali igrajući Call of Duty: Modern Warfare. Reč je vrlo popularnoj igri pucačkog žanra. Proizvođač ističe kako je Vengeance M60 namenjen upravo za FPS naslove, a COD je odličan naslov kojim se upravo možemo i uveriti u najbolje što nam ovaj miš može dati.
Sa leve strane miša nalazi se crvena tipka sa nišanom. To je „sniper button“. Njena funkcija je vrlo jednostavna, a opet jako korisna. U trenutku kada je pritisnete, miš automatski za određeni postotak spušta DPI razinu te tako uvelike olakšava korištenje snipera tokom igranja. I najudaljenije mete ovim putem postaju puno bliže i lakše za ukloniti. Osim toga tu su također standardne tipke, back i forward tipke sa desne strane i DPI adjust tipka.

Corsair_Vengeance_M60

Vrhunac igranja

Miš je u globalu napravljen od aluminijuma. Na taj način poboljšana je čvrstoća i robusnost što se oseti odmah. No s ovime dolazi i nešto veća masa. Nikakav problem za M60. Na poleđini miša nalaze se tri utega koja možete skidati. Jednostavno uklonite onoliko utega koliko smatrate nepotrebnim i time namestite idealnu masu vašem mišu kako bi bili što produktivniji tokom igranja.
Ovaj miš ima i podesivo vreme odziva (response time). Radi se dakle o tome koliko želite da miš „kasni“ izvedbom određene funkcijom nakon što ste je vi definisali pritiskom na recimo određenu tipku. Tako imate ponuđeno response namestiti na 1000Hz, 500Hz, 250Hz ili 125Hz (1ms, 2ms, 4ms ili 8ms).
Scroll Wheel je posebno napravljen kombinacijom aluminijuma i gume. Sa vrlo preciznim sistemom okretanja osigurava tačan odabir onoga što tokom igranja i tražite (oružje ili slično).

Koliko se to isplati?

Visokih 5700 DPI svakako ovom mišu omogućava odlične performanse te je svakako adekvatan za igranje bilo kakvih igara unutar FPS domene. Miš smo također isprobali i na strategijskom naslovu (Company of Heroes) i na MMORPG naslovu (World of Warcraft), no odmah u startu se vidi da miš nije prilagođen za takve tipove igara.
Venegance M60 i u ovakvim će naslovima svoj zadatak obaviti besprekorno. Međuti vidi se da mu FPS igre daleko bolje leže, te vam upravo u tim igrama može pružiti vrhunski gamerski doživljaj.
Ergonomija i ležanje u ruci sasvim je sigurno također važna odlika svakog kvalitetnijge gamerskog miša. Po tom pitanju možemo ustvrditi kako M60 omogužava dugotrajno igranje bez osobitog zamora šake ili prstiju što je svakako vrlo pozitivno.
Obzirom na nešto višu cenu, preporučujemo ga samo igračima koji imaju iskustva sa profesinalnijim pristupom igranju igara, te naravno iskustva sa visoko kvalitetnim miševima. No, u svakom slučaju Vengeance M60 je kvalitetan gamerski miš visoke klase.