Asus predstavio grafičku karticu GeForce GTX 770 DirectCU II

09. 09. 2013 | uredio | hardware

Sep

Kartica kombinuje redizajnirano DirectCU II hlađenje, digitalnu kontrolu napona DIGI+ VRM i izdržljive Super Alloy Power komponente na najnovijoj grafičkoj kartici iz najviše klase

Asus je predstavio grafičku karticu GeForce GTX 770 DirectCU II, zasnovanu na grafičkom procesoru Nvidia GTX 770 sa1536 CUDA jezgara i 2 GB GDDR5 memorije, kao i 256-bitni interfejs. Jezgro radi na taktu do1110 MHz, dok memorija dostiže7010 MHz. Ova kartica donosi moćan gejming uz DirectX 11koji je još efikasniji energetski, što je nastavak uspešne saradnje sa serijom GeForce GTX 600. Asus je dodao još svoje ekskluzivne opreme kako bi poboljšali već moćnu karticu, što finalni proizvod čini dodatno privlačnim za igrače.

DirectCU II sa SSU arhitekturomdonosi 20% bolje hlađenje i3X tiši rad

Asus je implementirao redizajnirano DirectCU hlađenje na GeForce GTX 770 DirectCU II. Toplotne cevi, napravljene od bakra, koje direktno dodiruju grafički procesor, projektovane su u obliku slova SSU čime je poboljšano otklanjanje toplote bez povećavanja površine poklopca ili hladnjaka. U kompletu sa dva ventilatora prečnika 80mm, ova grafička kartica podržava stroge Asus-ove standarde koji podrazumevaju za 20% bolje hlađenje i do tri puta tiši rad u poređenju sa referentnom karticom GTX 770.

asus-gtx770

DIGI+ VRM 10-fazno napajanje i Super Alloy Power komponente

Ekskluzivna Asus DIGI+ VRM digitalna kontrola napona povećava stabilnost grafičke kartice i daje bolje napajanje čak i pod najvećim opterećenjem. Ukomponovana je sa Super Alloy Power kondenzatorima, prigušnicama, i MOSFET-ima, a sve ove komponente su izrađene od specijalnih legura kako bi se smanjilo zujanje koje proizvode i to do 30%, kaoi da bi se produžio životni vek kartice do 2,5 puta u poređenju sa referentnim modelom.

GPU Tweak i Nvidia GPU Boost 2.0

Kako bi korisnicima omogućili da maksimalno iskoriste potencijal grafičke kartice GeForce GTX 770 DirectCU II, Asus je nadogradio alat GPU Tweak za tuniranje kartice dodatnim opcijama i još boljim interfejsom. Pomoću njega, korisnici imaju mogućnost modifikacije brzine i napona jezgra grafičkog procesora kao i memorije, regulacije brzine ventilatora, postavljanja granice potrošnje električne energije i, dodatno, da kreiraju namenske profile za određene igre.

Tehnologija Nvidia GPU Boost 2.0 reaguje automatski na opterećenje grafičkog procesora i omogućava instant prebacivanje između osnovne brzine i viših frekvencija. Kod standardnih 2D aplikacija grafički procesor ostaje na baznim taktovima kako bi se smanjila potrošnja energije, dok se, u toku igranja ili benčmarkinga, prebacuje na varijabilnu brzinu takta kako bi se povećala snaga. Potrošnja električne energije je uzeta u obzir kao krucijalni parametar u ovom slučaju, čime je data baza za dugovečniji hardver.