Asus Maximus VI Extreme

21. 10. 2013 | uredio | hardware

Oct

Maximus VI Extreme je najmoćnija, najopremljenija i u konačnom izdanju najskuplja Asusova ploča za Intelove procesore Haswell. Dosadašnji Extreme modeli iz Asusove Republic of Gamers serije uvek su bili poseban komad hardvera. Mogućnosti i oprema ovih ploča je fascinantna, a novo šesto izdanje Maximus modela visoko postavljenu lestvicu dodatno podiže. Uz raskošne mogućnosti i kvalitet izrade, ova ploča svom kupcu nudi posebnosti kao što su OC Panel, Subzero Sense, VGA Hotwire, mPCIe Combo II karticu (WiFi + Bluetooth), 4-way SLI/CFX podršku i Extreme Engine Digi+ III jedinicu napajanja spremnu za obaranje rekorda pod ekstremnim uslovima hlađenja.

Crveno-crna ROG kombinacija
Ploča je standardnih ATX dimenzija (30.5 cm x 24.4 cm), i ROG-ovski je crveno-crna. Na crnom PCB-u smešteni su crno-crveni elementi u obliku slotova, priključaka, headera i aluminijumskih hladnjaka koji su kompleksniji nego na slabijim modelima. Ukupno se tri hladnjaka nalaze na VRM-u i popratnoj elektronici, a svi su povezani jednom hromiranom toplovodnom cevi za bolje odvođenje topline. Četvrti hladnjak je na Z87 čipu, a dizajn svih hladnjaka je takav da nisu preterano visoki kako ne bi bilo problema s kompatibilnošću. Svaki je milimetar ploče popunjen nekim od elemenata opreme, a layout je kao i uvek vrlo pametno rešen.
Uz ploču dolazi vrlo bogata dodatna oprema koja između ostalog uključuje deset SATA 6Gb/s kablova, jedan 3-way, jedan 4-way i jedan klasičan SLI mostić. Tu su nadalje jedan CrossFire most, jedna mPCIe Combo II kartica s dual-band WiFi 802.11 a/b/g/n/ac + Bluetooth v4.0/3.0+HS modulom i pripadajućom ASUS 2T2R dual band Wi-Fi okretnom antenom.

asus_maximus_vi_hero

Detalji dizajna
S obzirom da je ploča krcata opremom, na PCB-u se nalazi mnogo elemenata i kontrolera. U gornjem se delu ploče nalaze ASMedijin ASM1467 kontroler za miniPCIe panel, Intelov I217V LAN kontroler i Paradeov PS8201A 3.0Gbps HDMI level shifter. Tu je i osam fazna Extreme Engine Digi+ III jedinica napajanja koja koristi potpuno integrisane naponske regulatore (FIVR), NexFET Power Block MOSFET-e s 90% efikasnosti, 60A BlackWing prigušnice i 10K Black Metallic kondenzatore. Kontroleri su Dual Intelligent Processors 4 s četverosmernom optimizacijom – DIGI+ Power Control, TPU, EPU i Fan Xpert 2.
U gornjem se delu ploče još nalazi i LED dijagnostika (Q_Code), Start i Reset tipke, Slow mode prekidač za LN2 hlađenje, DIP prekidač s četiri preklopke za uključivanje i isključivanje PCIe x16 slota, sa svojom pripadajućom LED signalizacijom. Ispod je i LN2 jumper za eliminaciju Cold Buga. Uz sami rub ploče se smestio i ProbeIt koji donosi deset mernih tačaka napona što dobro dođe prilikom ekstremnog overclockinga.
Na donjoj strani ploče se nalaze se dva kontrolera – ASMedijin USB3.0 i Realtekov ALC1150 audio kontroler (115 dB SNR DAC), koji je naslednik solidnog ALC898 modela. Grafičke mogućnosti ove ploče su također impresivne. Tu je 4-way podrška za SLI/CFX kombinacije grafičkih kartica iz čak pet PCIe 3.0/2.0 x16 slotova koje se mogu koristiti u različitim kombinacijama – x16 ili dual x8 ili x8/x16/x8 ili x8/x16/x8/x8.

OC Panel
Uz ovu moćnu overclockersku ploču Asus je odlučio ponuditi i zanimljiv overclockerski alat – OC Panel. Reč je o uređaju koji uz pomoć posebnog kabla spajamo na ploču a za napajanje i na jedan SATA Power konektor. OC Panel možemo koristiti u dvostrukoj ulozi – kao alat za ekstreman overclocking ili kao uređaj za nadzor temperatura, brzine okretaja ventilatora i automatski overclocking sa klasičnim procesorskim hladnjacima. Radi u dva načina rada. Extreme je namenjen overclockingu tekućim dušikom, a u Normal načinu OC Panel smeštamo u 5.25” adapter kojeg možemo ugraditi u kućište.
S novom Maximus VI Extreme pločom Asus nastavlja tradiciju gradnje najboljih i najmoćnijih ploča na tržištu namenjenih hardcore overclockerima i računarskim entuzijastima koji žele izvući maksimum iz hardvera. Bilo da ste napredan igrač pa koristite dve, tri ili četiri grafičke kartice ili pak ekstreman overclocker ova će vas ploča u svakom slučaju oduševiti. Naravno, potrebno je izdvojiti veliku količinu novca kako bi se “igrali” s ovom pločom, no Asus svakako to nadoknađuje svim njenim vrednostima i opremom.

SPECIFIKACIJE
LGA1150, podrška za Intel Haswell procesore, Intel Z87 chipset, četiri DIMM utora za do 32 GB DDR3 radne memorije radnoga takta do 3000 MHz, 8+2 fazna regulacija napona (Dual Intelligent Processors 4), 5x PCIe 3.0 x16 (x16 ili dual x8 ili x8/x16/x8 ili x8/x16/x8/x8), 1 x mini-PCIe 2.0, 10x SATA III, 8x USB 3.0, 8x USB2.0, DisplayPort i HDMI videoizlazi, ROG Connect On/ Off prekidač, Clear CMOS tipka, WiFI + Bluetooth kartica, ATX format