Windows 8 za poneti

27. 01. 2013 | uredio | software

Jan

Novi Modern UI (ex Metro) interfejs Windowsa 8 svakako je uzburkao IT svet, jer je to za neke revolucija, dok je za druge totalni promašaj.Bez obzira na mišljenje javnosti, proizvođači hardvera pohrlili su da dobiju Windows 8 sertifikate za svoje uređaje. jedan od prvih koji je došao u naše ruke je Kingstonov Usb 3.0 fleš disk pod nazivom DataTraveler Workspace. Na prvi pogled deluje sasvim logično daq svaka USB prenosna memorija radi na operativnom sistemu Windows 8, ali Workspace i nije baš običan prenosni disk. Njegova namena usko je vezana za novu funkciju koju nudi edicija Windowsa Enterprise, namenjena poslovnim korisnicima, pod nazivom Windows to Go.
Ideja je da se operativni sistem nalazi na USB disku, te da vas, bez obzira na koji ste ga računar priključili, sačekaju sopstveni desktop, instalirane aplikacije i podaci. rad kod kuće uz ovaj disk podrazumeva udobnost, naspram nošenja laptop računara, a ukoliko neki od računara zakaže, dovoljno je USB drajv prebaciti u drugi računar i nastaviti s radom. Uz sve to, sigurnost je zagarantovana, jer nikakvi podaci ne ostaju na lokalnom disku računara.
Kako je pružio dobre performanse, Kingston je u unutrašnjost svoga drajva smestio kontroler SandForce SF-224 i SATA-USB konvertor, što ga zapravo čini minijaturnim SSD-om. BIOS ga upravo tako i prepoznaje – kao hard disk , a pored BitLocker enkripcije, ovaj drajv podržava i funkcije TRIM i SMART, koje inače retko viđamo na uređajim a ovog tipa. Verzija na testu ima kapacitet 32 GB, ali čista instalacija Windowsa ostavlja samo 17 GB slobodno za korišćenje. U ponudi postoje i modeli većeg kapaciteta, naravno uz osetno višu cenu.

kingston

 

 

Prvo startovanje Windowsa na novoj mašini traje nekoliko minuta. Za to vreme OS automatski instalira potrebne drajvere i priprema sistem za startovanje. Za svaki sledeći start na istoj mašini, zahvaljujući SSD kontroleru, potrebno je sedam sekundi! Deklarisani protok 250 MB/s pri čitanju i oko 190 MB/s pri upisu podataka, ovaj drajv u svakodnevnom radu zaista pruža odličan utisak.
Takve preformanse sa sobom povlače i mane. Aluminijumska maska se mnogo greje, a svojom debljinom DT Workspace može da ometa susedne  USB portove. Takođe, funkcija Windows to GO podržana je samo u Enterprise seriji Windowsa, što ovaj uređaj udaljava od kućnih korisnika. Kako mje portabilnu verziju osmicu moguće veoma jednostavno napraviti na svakom prenosnom mediju većem od 16 GB, reklo bi se da to umanjuje vrednost ove sprevice. Ipak, ukoliko vam ideja o mobilnosti zvuči interesantno, zahvaljujući svojoj sirovoj brzini DataTraveler Workspace je svakako odličan izbor.