Dan kada će ‘nestati’ popularni Windows XP

31. 12. 2013 | uredio | software

Dec

Microsoft već je pre dosta vremena najavio kako će se uskoro penzionisati Windows XP. Taj operativni sistem za mnoge od nas bio je prvi ‘pravi’ operativni sistem koji su pogonile naše mašine bilo kod kuće ili na poslu. No, kako je najavljeno iz Microsofta, taj će operativni sistem uskoro postati prošlost.
Dan kada će Microsoft službeno penzionisat Windows XP je 8. april 2014. godine. Ovo je datum koji će zasigurno ostati duboko zapisan u Microsoftovoj prošlosti. Windows XP bio je jedan od najvećih i najboljih projekata Microsofta i kao takav zaslužan je za imidž i veličinu ove kompanije kakvu danas poznajemo.
Što konkretno penzionisanje Windowsa XP znači za korisnike tog operativnog sistema? Pa, ovim potezom Microsoft će prestati pružati podršku u svim segmentima vezanim uz taj operativni sistem. Dakle, korisnici ovog os-a biti će primorani sami rešiti problem koji imaju jer na pomoć ovog it diva više neće moći računati.

windows_xp

Pomalo je začuđujuće da se Microsoft odlučio na takav potez jer je danas njihov Windows XP prisutan još uvek na jednoj trećini personalnih računara u svetu. Dakle, 500 miliona računara na svetu još se uvek aktivno koristi ovim operativnim sistemom. Zahvaljujući tim brojkama Windows XP je još uvek drugi najkorišteniji operativni sistem, odmah iz Windows 7. No, nažalost uskoro će se stanje promeniti jer će mnogi biti primorani zameniti XP s nekim drugim operativnim sistemom.
Takav potez Microsofta direktno će uticati na mnoge firme i pojedince. Naime, mnoga poslovna okruženja još uvek aktivno koriste Windows XP operativni sistem, no sada će ga trebati menjatiati jer više neće biti službene podrške za taj sistem. Tim će potezom Microsoft možda poboljšati prodaju Windowsa 8 (ili 7), a možda će se probiti neki novi operativni sistem koji je do sada još ‘u magli’. Zanimljivo je da se Googleov operativni sistem koji se nalazi na Chromebook računarima počeo puno koristiti u Americi. Možda će ovim potezom Microsoft omogućiti nekim novim igračima da zauzmu mesto na tržištu. No, u svakom slučaju, mi ćemo se morati oprostiti od svima nam dragog Windows XP sistema.