Sapphire Radeon R9 280X Vapor-X

14. 07. 2014 | uredio | hardware

Jul

Sapphire je jedan od proizvođača kod kojega se vrlo teško snaći kada tražimo odgovarajući model grafičke kartice. To je tako jer imaju mnoštvo modela koje nekada lako razlikovati. Ovaj definitivno spada u one čudnije jer nosi komplikovani naziv Vapor-X Tri-X with Boost. Rasčlanjivanjem ovoga imena dolazimo do toga da je Vapor-X poznata komora koja naseda na procesor, a koja se ponešto razlikuje od toplovodne cevi.

Hladna i tiha

Njena je uloga međutim vrlo slična. Dok se u toplovodnoj cevi tekućina pretvara u paru i obrnuto duž cevi, ovde se sličan proces dešava na gornjem i donjem zidu komore. Tri-X je naravno hlađenje sa tri ventilatora, a Boost označava kako čip ima dve radne frekvencije.
Tri-X hladnjak sa Vapor-X komorom je vrlo dugačak I masivan. Štampana pločica je duga standardnih 26,5 centimetara, a sa hladnjakom je kartica duga preko 30 cm. Dva masivna aluminijska hladnjaka sa pet toplovodnih cevi prekriva plavo-crna aluminijska konstrukcija koja je ujedno i nosač za tri 90 mm ventilatora. Hladnjak je vrlo tih i R9 280X čip drži zadovoljavajuće hladnim i pod najvećim opterećenjima. U samom se vrhu hladnjaka (koji se izdiže iznad PCB-a) nalazi i dekorativni Vapor-X natpis koji u radu svetli plavom bojom.
U suštini je ova kartica malo sporija od 280X Toxic modela, jer joj je osnovni takt GPU-a 1000 MHz, što u Boostu poraste do 1100 MHz. U praksi je njen hladnjak izuyetno efikasan i vrlo tih, a GPU konstantno radi na 1100 MHz. To znači kako su joj performanse tek mrvicu slabije od Toxica. Video memorije ima 3GB, a takt joj je 1500 MHz, što je ipak niže nego kod Toxica.

Sapphire Radeon R9 280X Vapor-X

Performanse za pet

Zbog dimenzija kartice, baš kao i kod Toxic modela, kućište mora biti vrlo prostrano za udomljavanje ovako dugačke kartice a i napajanje mora biti spremno dati veće količine struje. Kao i kod Toxica i ovoj kartici trebaju dva osam pinska konektora pa je maksimalna snaga koja joj se može isporučiti čak 375 vati.
Kartica standardno podržava Stream, Avivo HD, CrossfireX i HD3D tehkologije, a od API-a DirectX 11.2, OpenGL 4.3 i Mantle. Tu je i dualBIOS tipka uz pomoć koje menjamo između Legacy i UEFI moda.
Uz dobar overclocking potencijal ovo je moćna kartica za igranje na 1080p ili 1920×1200 rezolucijama, gde korisnik može postaviti sve detalje na maksimum i kod najzahtevnijih igara. Cenom je vrlo bliska Toxic modelu, no grafički joj procesor radi na nešto nižoj temperaturi i nešto je tiša. Zbog svega toga je i vrlo preporučljiva svim igračima koji žele kvalitetan proizvod dobrih performansi.