MSI Radeon R9 270X ITX

24. 12. 2014 | uredio | hardware

Dec

Zanimljiva kartica prvenstveno namenjena ugradnji u računare malih dimenzija, a pritom nudi i vrlo respektabilan odnos cene i performansi
Svi važniji proizvođači su krenuli predstvaljati grafičke kartice mini ITX formata s moćnijim grafičkim procesorima. I premda 270X čip nije savršeni kandidat za ovakvu jednu karticu, MSI se potrudio i napravio zanimljiv i kvalitetan proizvod.

msi_270ITX

Malo i moćno

Kartica dolazi u vrlo kompaktnoj izvedbi širine dva slota i dužine samo 17.5 cm. MSI se potrudio i napravio vrlo kompaktan i moćan rashladni sistem koji se nalazi ispod crveno crne plastike. Reč je o hladnjaku kojeg oni nazivaju Radax Fan, a koji kombinuje i radijalni i aksijalni dizajn ventilatora uparen sa gusto raspoređenim aluminijumskim listovima koji dozvoljavaju protok zraka u svih 360° kako bi prenos topline sa grafičkog procesora na okolinu bio čim efikasniji. To utiče i na tišinu rada koja je vrlo bitna kod računara malene zapremine i koja se najčešće nalaze u dnevnim sobama. Ventilator na ovoj kartici radi na maksimalno izmerenih 1300 okretaja u minuti pri čemu temperatura grafičkog procesora ne prelazi 65°C.
Kvalitetu izrade MSI garantuje upotrebom Military Class 4 komponenata kao što su Hi-c i Solid kondenzatori kompatibilni sa MIL-STD-810G standardom. S donje strane kartice nalazi se i aluminijumska ploča koja učvršćuje konstrukciju, ali i pomaže odvođenju topline. Sa strane dodatnih zahteva za energijom tu je jedan 8-pinski PCIe priključak, pa je maksimalna količina energije koju kartica može povući 225 vati.

ITX u punoj snazi

270X čip na ovoj kartici radi na osnovnih 1030MHz, ali mu uz pomoć Gaming aplikacije Boost brzinu možemo menjati između 1050 MHz (Silent), 1070 MHz (Gaming) i 1080 MHz (OC mode). Ukoliko se korisnik ne odluči instalirati aplikaciju kartica će konstantno raditi na 1070 MHz na kojih smo je mi i testirali. Kartica ima i 2GB GDDR5 memorije koja s čipom komunicira putem 256 bitne sabirnice, a radi na brzini od 1400 MHz, odnosno efektivnih 5.6 Gbps.
Radeon 270X u ITX izvedbi je nešto sporiji od vrlo brze 270X Toxic kartice, koja je verovatno i najbrža 270X na tržištu. Prelaskom na OC mod i 1080 MHz stvari se ne menjanu znatnije, a za konkretne pomake se moramo okrenuti ručnom overclockingu. Kartica ima vrlo solidan potencijal i performanse je moguće u proseku podići za 10%.
MSI je ovim proizvodom pokazao kako se i moćniji čip može upakirati u maleni proizvod, a jedino je potrebno upotrebiti znanje inženjera i napraviti kvalitetno i tiho hlađenje. Ovo je svakako jedna od robusnijih mini ITX kartica koje smo do sada videli i zaslužuje preporuku.