Linux za kućnu upotrebu

27. 03. 2013 | uredio | software

Mar

Novi Ubuntu Desktop je besplatni operativni sistem zasnovan na Debian Linux distribuciji. Po nekim anketama, Ubuntu je najpopularnija Linux ditribucija na desktop računarima, a jedan od razloga popularnosti je što novim korisnicima nudi širok raspon primena odmah po instalaciji.
Ubuntu je poznat po tome što okruženje dolazi već spremno za upotrebu, uključujući mnoge uobičajene alate i dodatne aplikacije koje dolaze u osnovnom paketu. Tako instalacija aktuelne verzije Ubuntu Desktop-a uključuje Libre Office kao standardni paket poslovnih aplikacija (sa alternativama za Microsoft Word, Excel i Power Point), Adobe Reader, Flash Player i Skype. Takođe su uključeni Firefox i Chromium web browser, Thunderbird i Evolution Mail za rad sa elektronskom poštom, kao i programi za rad sa digitalnim fotografijama, gledanje filmova, reprodukciju muzike i korišćenje raznih online servisa.
Ubuntu je besplatan softver, ali je verzija 12.10 izazvala kontroverze, pošto je Dash, standardni sistemski program za rad sa fajlovima, “obogaćen” reklamnim porukama i opcijama za praćene upita za pretraživanje koje zadaju korisnici. Kompanija Canonical koja razvija Ubuntu tvrdi da je ovo urađeno u saradnji sa kompanijom Amazon da bi se olakšalo finasiranje daljeg razvoja ove Linux distribucije, ali kod većine korisnika ovo nije naišlo na odobravanje. Reklame se mogu ukloniti podešavanjem opcija za privatnost u Dash-u, a jedno od rešenja može biti korišćenje verzije 12.04 LTS.

ubuntu

Ubuntu se distribuira u vidu .iso arhive, od koje se može napraviti instalacioni CD ili DVD korišćenjem nekih od programa koji podržavaju  .iso format. Instalacioni medij je live CD tipa, odnosno pored mogućnosti podizanja sistema sa diska i instalacije na lokalni hard disk omogućava i direktno izvršavanje Ubuntu okruženja sa CD-a. Na ovaj način mošete koristiti većinu opcija novog okruženja, bez promene aktuelnog operativnog sistema na hard disku. Još jedan bezbolan način za probanje Ubuntu-a (kao i drugih operativnih sistema) je korišćenje alata za virtualizaciju, poput besplatnog VirtualBox-a. U ovom slučaju treba kreirati novu virtelnu mašinu i koristiti .iso fajl za podizanje novog sistema.

Ubuntu Desktop 12.10 je među odabranimsoftverom na našem DVD-u za ovaj mesec. Matični sajt Ubuntu projekta je www.ubuntu.com, gde ćete naći dodatne instalacije za 64-bitno okruženje, te serversku verziju operativnog sistema.