IPTV ili OTT?

09. 10. 2013 | uredio | hardware

Oct

Šta je IPTV, a šta OTT i u kakvoj su oni vezi s multiscreen TV? Većini običnih korisnika nije jasna razlika između ovih pojmova, a dodatnu zabunu unosi činjenica da različiti provajderi reklamiraju svoje servise pod različitim nazivima, ne vodeći mnogo računa o preciznosti pa se termini i pojmovi koje one označavaju neretko preklapaju. Sve su ovo TV servisi koji do korisnika stižu po IP protokolu, preko broadband pristupa, i premda postoje izvesne terminološke nedoumice, obično se podrazumeva sledeće:
IPTV je prenos TV strima preko fiksnog broadband priključka (obično ADSL), ali po odvojenom logičkom kanalu, tako da nema mešanja multimedijalnog sadržaja IPTV servisa sa Internet saobraćajem. Video ima prioritet u odnosu na Internet saobraćaj, pa samim tim i mgarantovan kvalitet. Video se transportuje kao IP multicast što omogućuje beskrajno „grananje“ jednog jedinog strima, čime se štedi kapacitet mreže, ali je ovakav saobraćaj ograničen na provajderovu privatnu mrežu. Osim toga, tbog oslanjanja na televizijske broadcast protokole, IPTV po pravilu zahteva nešto veći protok strima.

IPTV-tutorial-System

OTT je termin koji se koristi za isporuku videa do korisnika posredstvom mreže na koju provajder nema nikakvog uticaja, već samo emituje sadržaj preko nje (Over-The-Top). Video se strimuje preko javnog Interneta, nema zagarantovanog kvaliteta, ali se koriste protokoli za adaptivni HTTP striming koji prilagođavaju brzinu strima uslovima na mreži. Saobraćaj je IP unicast, pa svaki korisnik mora da ima sopstveni strim, ali su protoci nešto manji nego kod IPTV, a video sadržaju su dostupni na svim uređajima sa fiksnim ili mobilnim broadband pristupom kao što su računari, tableti, mobilni telefoni, itd.
Multiscreen predstavlja servis u kome se korisniku pruža mogućnost da sadržaje gleda na najrazličitijim uređajima i obično predstavlja kombinaciju IPTV i OTT servisa koji se nude u nekom paketu.